Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.06.2021 10:48:33

Nevzdávám boj za pomoc živnostníkům!

Nevzdávám boj za pomoc živnostníkům!

Včera jsem podala dva nové návrhy zákonů na podporu našich živnostníků – osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) - těžce zasažených nejrůznějšími dopady epidemie koronaviru a souvisejících vládních omezujících opatření.

 

Odpuštění pojistných odvodů

Jde o návrhy na odpuštění povinných plateb sociálního a zdravotního pojištění těmto živnostníkům na období od 1. července do 31. prosince letošního roku.

V oblasti sociálního pojištění současně navrhuji, aby tato doba byla našim živnostníkům i nadále započítávána do povinné doby pojištění pro budoucí výpočet jejich starobních důchodů., aby nebyly nijak narušeny a omezeny jejich budoucí zasloužené a oprávněné důchodové nároky.

Zdravotní pojištění, které je pro každého ze zákona povinné, by měl dle mého návrhu po dobu těchto šesti měsíců za tyto živnostníky hradit stát, stejně tak, jako je tomu např. u nezaměstnaných, studentů a u jiných tzv. státních pojištěnců.

Čeští živnostníci jsou sociální a profesní skupinou, která byla epidemií koronaviru, nouzovým stavem a vládními omezeními silně poškozena. Hnutí SPD, i já osobně, stojíme pevně na jejich straně a dokazujeme
to i konkrétními činy.

Vláda proti živnostníkům

Velmi obdobné návrhy jsem předložila již počátkem letošního roku. Konkrétně se tehdy jednalo o odpuštění povinných odvodů sociálního a zdravotního pojištění pro OSVČ od začátku  ledna do konce června letošního roku.


Vláda k těmto mým návrhům tenkrát  zaujala negativní stanovisko
a vládní většina je v Poslanecké sněmovně odmítla zařadit
na program jednání. Vláda hnutí ANO a ČSSD – tehdy ještě s podporou KSČM -  tím opět prokázala, že těžkou situaci našich živnostníků odmítá řešit a že jí na nich v podstatě nezáleží.

Pro hnutí SPD je naopak podpora živnostníků a dalších pracujících lidí, zejména nyní, v době nastupující ekonomické a sociální krize, jednou
z hlavních programových priorit. A proto se nevzdáváme a pracujeme dál – a proto znovu podávám tyto dva návrhy, jejichž cílem je pomoc našim živnostníkům při obnově a restartu jejich podnikání.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama