Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.08.2021 10:59:30

Podoba naší sociální politiky je výsostnou záležitostí suverénní České republiky

Podoba naší sociální politiky je výsostnou záležitostí suverénní České republiky

Sociální politika je věcí prvořadého veřejného zájmu. Její financování musí být zcela zajišťováno a garantováno státem, je to jeho základní povinnost.

Odmítáme privatizaci jakýchkoli součástí sociální politiky a rovněž tak odmítáme jakékoli omezování veřejných služeb a jejich současného rozsahu.

Sociální politika dle hnutí SPD

Oblast sociální politiky je výsostnou národní agendou, její podoba a její zákonné ukotvení musí být výhradní záležitostí české vlády, českého parlamentu a českých občanů. Musí být výsledkem jejich rozhodnutí, nikoli  důsledkem zahraničního diktátu. Proto jednoznačně odmítneme – a nikdo v tom neustoupíme -  jakékoli zásahy orgánů Evropské unie do podoby české sociální politiky.

Aktuálně jde zejména o snahu Evropské komise zasahovat do podoby nastavení mateřské péče a rodičovské dovolené v České republice prostřednictvím tzv. Směrnice „Work Life Balance“ (slaďování pracovního a rodinného života).

Proti neblahým zásahům a diktátu Evropské unie
Evropská komise se tímto způsobem snaží sjednotit podobu sociální politiky na celém území Evropské unie a všech jejích členských států, což by české občany jednoznačně poškodilo. Zejména pak naše rodinys malými dětmi.

Sociální politika nepatří mezi tzv. společné politiky Evropské unie, proto v této záležitosti rozhodně nesmíme ustoupit!

Tato Směrnice by vnesla  velmi  negativní změny do oblasti uspořádání mateřské a rodičovské péče včetně nastavení peněžité pomoci státu  občanům v době mateřství a rodičovství.

Evropská komise zde požaduje, aby se rodičovský příspěvek do budoucna odvíjel od výše předchozích příjmů rodičů a aby na něj měli nárok jen ti občané, kteří si předtím budou platit speciální pojištění.

Podporujeme porodnost a pracující rodiny

Zatímco nyní jde o univerzální dávku pro všechny rodiče ve stejné výši bez jakýchkoli dalších podmínek. Plán Evropské komise by tak poškodil zejména nízkopříjmové domácnosti  - a hlavně by působil proti oprávněným snahám o podporu českých rodin a o zvýšení porodnosti, což dlouhodobě prosazuje naše hnutí SPD!


Evropská komise prostřednictvím zmíněné směrnice dále požaduje, aby se rodiče v době péče o dítě a pobírání rodičovského příspěvku museli minimálně na dva měsíce povinně vystřídat. Pokud by tak neučinili, tyto dva měsíce rodičovské dovolené by jim bez náhrady propadly a navíc by přišli o část rodičovského příspěvku. 

To je naprostá nehoráznost!

Hnutí SPD jakékoli zásahy Evropské unie do podoby české sociální a rodinné politiky zásadně odmítá, nikdy se jim nepodvolí, nikdy pro ně nezvedne ruku!

Mějme i toto na paměti při říjnových volbách do Poslanecké sněmovny!



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama