Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.08.2022 17:41:51

Příspěvek pro rodiny s dětmi: nekonečná série vládních průšvihů a chyb

Příspěvek pro rodiny s dětmi: nekonečná série vládních průšvihů a chyb

Situace okolo jednorázového příspěvku ve výši 5 000 korun pro děti do 18 let je flagrantním a téměř modelovým příkladem vládního neumětelství.

 



Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) pod vedením Mariana Jurečky (KDU-ČSL) s velkou pompou ohlásilo, že od 15. srpna si budou moci rodiny a domácnosti, které nepobírají přídavky na děti, zažádat o jednorázový příspěvek 5 000 korun na nezaopatřené děti do 18 let.

Ponechme teď stranou, že tato pomoc rodinám s dětmi přichází neskutečně pozdě, zhruba až půl roku po jejím ohlášení, kdy ministerstvu a vládě trvalo neuvěřitelně dlouho vypracovat alespoň trochu použitelný návrh prováděcího zákona.

Dlouhá a trnitá cesta k příspěvku 

Ministr Jurečka se také holedbal tím, jak bude tento příspěvek pro rodiče jednoduše dostupný, že vše bude možné vyřídit elektronicky atd. Realita je úplně jiná.

Automaticky obdrží příspěvek pouze domácnosti, které měly nárok na přídavek na dítě za měsíc červen. Všechny ostatní domácnosti a rodiny si musejí o příspěvek samy aktivně zažádat.

Elektronická žádost prostřednictvím webu MPSV bude sice teoreticky možná,
ale pouze pro osoby disponující elektronickou identitou občana – tedy přes tzv. bankovní identitu, datovou schránku nebo skrze tzv. mobilní klíč eGovernmentu. Tedy opět vysoce komplikovaná a selektivní procedura a záležitost.

Ostatní rodiče si o příspěvek budou muset zažádat fyzicky, osobně, a to zatím
pouze na některých vybraných Czech POINTech, např. na krajských, městských
a obecních úřadech – a až od 1. října (!) i na všech poštách. S tím, že ještě  poté bude nějakou dobu prověřována výše jejich příjmů za rok 2021.

A to přitom ministra Jurečka opakovaně tvrdil, že všichni rodiče obdrží tento příspěvek nejpozději v termínu odpovídajícím začátku školního roku, kdy jsou výdaje rodin výrazně vyšší než jindy. Opět šlo tedy z jeho strany o nepravdivou informaci, ledaže by letos začínal školní rok až v listopadu…

Tento příspěvek tedy má, jak jsem na to opakovaně poukazovala, diskriminační charakter – a to nejen ve smyslu obsahu samotného zákona, který jej definuje,
ale i v přístupu k němu.

Co jsem navrhovala za SPD

Poslanci SPD návrh na zavedení tohoto jednorázového příspěvku pro rodiny ve Sněmovně podpořili – každá pomoc lepší než nic - ale upozorňovali jsme opakovaně a dlouhodobě na to, že jde o velmi nekvalitní a diskutabilní návrh. O návrh, který je nesystémový a nespravedlivý.

Jak už vidíme v praxi, agenda podávání žádostí o tento příspěvek je pro občany administrativně velmi  náročná a ještě více zahltí již tak značně přetížené úřady práce.

Za hnutí SPD jsem k příslušnému návrhu zákona, který tento příspěvek zavádí, proto podala tři pozměňovací návrhy, které  - v kombinaci nebo samostatně -  zahrnovaly dvě zásadní změny, jež by odstranily nejzávažnější vady vládní předlohy.

Za prvé šlo o to, aby nárok na tento příspěvek měly nezaopatřené děti do 26 let věku, jako je tomu u všech ostatních prorodinných sociálních dávek a podpor, tedy všechny děti v této věkové kategorii, které studují, včetně vysokoškoláků, anebo děti, které nemohou studovat ani pracovat z důvodů vážného zdravotního postižení. A nikoli pouze děti do 18 let, jak navrhla vláda, čímž tvrdě postihla tisíce pracujících rodičů samoživitelů a rodin, zejména pak těch nízkopříjmových.

A dále jsem navrhovala, aby nárok na tento příspěvek nebyl podmíněn výší příjmů rodičů v roce 2021, když má být vyplacen až v podstatě na podzim roku 2022, kdy může být aktuální příjmová situace mnoha rodin diametrálně odlišná a horší, než byla v loňském roce.

Obě námi navrhované změny by přinesly do nastavení příspěvku spravedlnost, logiku a řád a rovněž by usnadnily a zlevnily jeho administraci a správu  - včetně procesu žádostí o něj, jejich posuzování a vyřizování.

Bohužel, vládní pětikoalice tyto naše návrhy silou svých 108 hlasů, bez jakýchkoli věcných protiargumentů, odmítla. A nevratně tak poškodila tisíce našich pracujících rodin s nezaopatřenými dětmi v době enormní drahoty a zhoršující se ekonomické a sociální krize.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama