Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.12.2020 12:53:16

Státní rozpočet na rok 2021: Změna priorit je nevyhnutelná

Státní rozpočet na rok 2021: Změna priorit je nevyhnutelná

Dnes bude v Poslanecké sněmovně na programu druhé čtení vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2021, kde mohou jednotliví poslanci podávat své pozměňovací návrhy k tomuto „zákonu roku“.

Já podávám za hnutí SPD šest takových návrhů. K čemu směřují?

České peníze primárně do České republiky

Navrhuji převést celkem 6,05 miliardy korun z finančních prostředků  určených na odvody do rozpočtu Evropské unie do rozpočtové kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí, a to  primárně na provoz speciálních pobytových zařízení 

a sociálních služeb pro seniory a občany se zdravotním postižením, pro ohrožené děti a rodiny, na posílení rozpočtů v této oblasti na úrovni krajů a obcí  - a také
na  platy pracovníků tohoto resortu, zejména sociálních pracovníků, kteří dlouhodobě odvádějí záslužnou a tvrdou práci, zejména v této těžké „koronavirové“ době.

 Dle vládního návrhu máme příští rok odvést do rozpočtu Evropské unie částku 55 miliard korun. Já se domnívám, že poukazovat za současného stavu neadresně mimo území České republiky takto vysokou částku je nemístné a nedůvodné. 

Její snížení o 11 procent proto považuji za naprosto přiměřené až nutné.  O to více v situaci, kdy orgány Evropské unie nedávno odsouhlasily bezprerecedentní (multibilionové) zadlužení členských států v rámci nového dlouhodobého unijního rozpočtu a tzv. Fondu obnovy.

Česká republika má být v jeho rámci fakticky tzv. čistým plátcem, tzn., že v celkové bilanci příjmů, výdajů a záruk do rozpočtu Evropské unie finálně   více prostředků odvede, než odtamtud získá. V tomto ohledu jsme tedy solidární již dostatečně. A nyní musí být  pro nás na prvním místě existenční zájmy českého státu a jeho občanů.

 Ukončeme solární mejdan!

Dále navrhuji převést 9,15 miliardy korun z dotací na obnovitelné zdroje energie (ve skutečnosti jde o nedobrovolný sponzoring tzv. solárních baronů ze strany daňových poplatníků)  na posílení objemu prostředků pro  všechny typy důchodů českých občanů. Pro naše české seniory, vdovy, vdovce, sirotky a invalidy.

Podpora obnovitelných zdrojů energie z veřejných rozpočtových zdrojů 

se za posledních 10 let zvýšila o enormních 126% - bez  většího faktického oprávnění, jestliže od roku 2011 je prakticky zastavena výstavba nových fotovoltaických elektráren a procento výroby elektřiny z podporovaných obnovitelných zdrojů se v celkovém energetickém mixu státu zdaleka nezvyšovalo srovnatelným tempem. Lépe řečeno – nezvýšilo se prakticky vůbec.

A navíc hodnota této podpory je vzhledem ke špatnému legislativnímu nastavení v minulosti naprosto neúměrně vysoká sama o sobě.

Navrhuji také převést 500 milionů  korun z peněz na  příspěvky mezinárodním organizacím a peněžní dary vybraným institucím do zahraničí směrem k podpoře zdravotně postižených, konkrétně na prostředky určené  na tzv. příspěvek na péči  - což je nutná finanční pomoc těm občanům,  kteří jsou životně  závislí na péči a asistenci jiných osob.

 Nejvyšší kontrolní úřad při kontrole dlouhodobého hospodaření ministerstva zahraničních věcí nedávno  konstatoval,  že u větší části příspěvků a darů do zahraničí je jejich přínos pro český stát neznámý. A že se zde nedaří dosáhnout plánovaných úspor. Dle NKÚ také ministerstvo nemá celkový přehled o tom, s jakými organizacemi vlastně Česká republika spolupracuje. A že v této souvislosti neplní úkoly vyplývající z usnesení vlády.

Současně platí, že nyní není žádný relevantní důvod k tomu, abychom – na dluh – v roce 2021 obdarovávali zahraniční subjekty enormně vysokými částkami z českých veřejných rozpočtů.

A, konečně, navrhuji převést 5 milionů korun z tzv. zahraniční rozvojové spolupráce v rámci resortu školství, mládeže a tělovýchovy  na ministerstvo práce a sociálních věcí na pomoc jeho příspěvkovým organizacím a sociálních ústavům, které se starají např.  o nevidomé občany, o nemocné děti, anebo které pomáhajíc osamělým seniorům.

K veřejným financím musíme přistupovat zodpovědně!

V době nastupující ekonomické a sociální krize v důsledku epidemie koronaviru je nezbytně nutné přehodnotit rozpočtové priority na výdajové straně státního rozpočtu. Tak, aby byly všechny zbytné (resp. mnohdy i přímo zbytečné)  výdaje minimalizovány či rovnou zrušeny – a aby byly naopak posíleny výdaje, které pomohou českým občanům a firmám, touto krizí zasažených, ohrožených
či poškozených.

Snad se tohoto cíle podaří dosáhnout i prostřednictvím mých návrhů na změny ve státním rozpočtu na příští rok.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama