Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.05.2020 15:54:21

Vládní habaďůra. Koza zůstala celá. Daň z nabytí nemovitosti se neruší

Vládní habaďůra. Koza zůstala celá. Daň z nabytí nemovitosti se neruší

Jednorázová platba se pouze mění na jakýsi daňový splátkový kalendář. Návrh na opravdové zrušení této daně, který je jedním z hlavních pilířů programového projektu SPD Rodina na 1. místě, mně Sněmovna zamítla.

Ve středu 27. 5. propustila Poslanecká sněmovna do druhého čtení vládní návrh zákona, který by rušil tzv. daň z nabytí nemovitých věcí. Celá záležitost má mnohé zajímavé peripetie a politické konotace.

Jak říkal legendární trenér Tomáš Pospíchal…

Jde zejména o to, že již v listopadu minulého roku jsem za poslanecký klub SPD podala Návrh na vydání zákona, kterým se zrušuje zákonné opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí, ve znění pozdějších předpisů, což nebylo nic jiného, než tzv. derogační novela. Jinými slovy, přeloženo do srozumitelné češtiny, šlo právě o návrh na zrušení tzv. daně z nabytí nemovitosti. Bez náhrady, bez kličkování, bez viditelných či skrytých podmínek. Mimochodem, tento návrh je jedním z hlavních pilířů našeho pilotního programového projektu Rodina na 1. místě. Vláda tehdy k tomuto návrhu vydala negativní stanovisko. Stejně tak učinilo ministerstvo financí vedené Alenou Schillerovou. Před několika týdny ovšem táž ministryně financí Alena Schillerová najednou slíbila, že tuto daň hodlá zrušit. S odůvodněním, že jde o daň, která jí nikdy nedávala smysl. Proto asi byla ještě koncem loňského roku proti jejímu zrušení. Nejen fotbal nemá logiku, jak říkal legendární trenér Tomáš Pospíchal…

Ministryně, nebo horákyně?

Od té doby ovšem paní ministryně – i další členové vlády, zejména z ČSSD – tento svůj návrh opět různě relativizovala a dodatečně podmiňovala zrušením možnosti daňového odečtu části zaplacených úroků z hypoték. To je i součástí vládního návrhu, na který se docela přesně hodí dobře známé úsloví o sytém vlkovi a naprosto neporušené podstatě kozy. Zmíněné vládní lavírování a kličkování – a výsledný návrh – tak jen dále blokuje již tak deformovaný trh s nemovitostmi (i s nájemním bydlením) a znejišťuje všechny jeho účastníky, tj. prodávající, kupující, fyzické i právnické osoby všech příjmových kategorií. Je třeba nazývat věci pravými jmény. Předkládaný vládní návrh není zrušením daně z nabytí nemovitosti. Je jen změnou její formy – z jednorázové platby – na jakýsi daňový splátkový kalendář. Jde o manipulativní chování vůči občanům. Naše hnutí SPD má v tomto ohledu od počátku prokazatelně jasno: daň z nabytí nemovitých věcí je třeba zrušit bez náhrady a bez jakéhokoli dalšího jiného – viditelného či skrytého – zdaňování nemovitostí a bydlení.

Lucie Šafránková, poslankyně Parlamentu ČR za hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama