Bc. Marcel Kolaja

  • Piráti
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.07.2021 16:12:00

Jsme proti automatické kontrole soukromé komunikace

Jsme proti automatické kontrole soukromé komunikace

Skenování veškeré soukromé komunikace online má přinést kontroverzní výjimka ze směrnice o ochraně soukromí v elektronických komunikacích, o které budou dnes hlasovat europoslanci.

Ta má umožnit online platformám používat automatizované filtry k detekci možného dětského pornografického obsahu. To ale podle Pirátů nezabrání vykořisťování dětí a navíc výjimka nenávratně naruší soukromí nevinných lidí.

„Pošťáci také neotvírají vaše soukromé dopisy, aby se přesvědčili, zda v nich náhodou neposíláte něco závadného. To samé by mělo platit i online. Výjimka ale tohle základní právo na soukromí nenávratně poškodí,“ varuje pirátský místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

Piráti souhlasí s tím, že je zapotřebí chránit děti, sledování soukromých zpráv ale podle nich není tím správným řešením. „Veškerá osobní komunikace bude kontrolována a to na masivní škále a bez povolení soudů. Autocenzura se stane normou. Automatické filtry navíc často chybují, například ve Švýcarsku až v 86 % případů. I neškodné fotky z dovolené s choulostivým obsahem se tak mohou dostat do hledáčku policie. To považujeme za naprosto nepřijatelné narušení soukromí,“ uvádí Kolaja.

Proti univerzálnímu opatření umožňujícímu vyhledávání závadného obsahu se vyslovilo 72 % evropských občanů v reprezentativním výzkumu společnosti YouGov z deseti států Evropské unie. S kontroverzní výjimkou souhlasilo pouze 18 % lidí. V Česku s předpisem nesouhlasilo dokonce 84 % respondentů. Proti výjimce vedou kampaň Evropští Piráti, výstupy lze dohledat pod hashtagem #Chatcontrol. Kampaň mimo jiné vyzývá k tomu, aby veřejnost napsala europoslancům například e-mail a vyjádřila tak svůj názor na výjimku.

graf

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama