Bc. Markéta Gregorová

Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • Piráti
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.02.2021 6:37:00

Na ženách Polsku přestalo záležet

Na ženách Polsku přestalo záležet

Piráti odsuzují polský zákon zakazující tamním ženám potraty. O jeho platnosti minulý týden rozhodl polský Ústavní soud. Místní autority ho začaly okamžitě vymáhat.

 „Volaly nám ženy, které byly uprostřed zákroku. V případě ukončení těhotenství kvůli vadám plodu se totiž jedná o delší proces. Nejdříve dostanete tabletky, potom zákrok pokračuje dalšími úkony,“ popsala šéfka Federace pro ženy a plánované rodičovství v Polsku.

Rozhodnutí soudu se týká všech potratů na území Polska včetně přerušení těhotenství při vadě plodu či ohrožení zdraví ženy. Jak v rozhovoru pro polský deník (ZDE) popsala Krystyna Kacpura, ředitelka Federace pro ženy a plánované rodičovství (ZDE) v Polsku, nikdo s tak náhlým rozhodnutím nepočítal, ani tím, že zákaz začne platit de facto ze dne na den.

„Její svědectví je skutečně děsivé. Ženy v různém stádiu těhotenství, s obtížemi od závažných fyzických problémů po těžké psychické následky do Federace volají s žádostí o pomoc,“ popisuje europoslankyně Markéta Gregorová. „O situaci v Polsku nejvíce vypovídá nenápadná poznámka ředitelky: Všechno je v souladu se svobodou poskytování informací. To zatím zakázané není,“ dodává europoslankyně.

Ve švédském, norském a islandském parlamentu už jsou zákony, které mají Polkám umožnit legální bezplatné potraty v těchto zemích. „Na evropské úrovni budu tlačit, aby se přidalo co nejvíce dalších zemí. Zákaz interrupce nechrání životy, ale prokazatelně je devastuje a ničí. Svědectví polských žen je jasným důkazem a nesmí být přehlíženo,“ varuje Gregorová.

„Žádali jsme premiéra, aby česká vláda pomohla polským ženám, které přijedou podstoupit interrupci do České republiky, a ministra zdravotnictví jsem požádal, aby vyjasnil sporný výklad zákona, kvůli kterému mnoho klinik v Česku odmítá úkon vykonat. Bohužel vláda doposud neučinila žádné kroky a zavírá oči před tímto omezováním reprodukčních práv v Polsku,“ komentuje situaci poslanec František Kopřiva.

Původní rozhovor s Krystynou Kacpura v polštině můžete najít ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama