Bc. Markéta Gregorová

Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • Piráti
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.08.2020 7:31:00

Nechceme v Evropě další okupaci nebo loutkovou vládu Kremlu

Nechceme v Evropě další okupaci nebo loutkovou vládu Kremlu

Komentář na facebookovém profilu k sobotnímu Pochodu solidarity s Běloruskem

V sobotu proběhl pochod solidarity s běloruskými občany, kteří si zaslouží svobodné a demokratické volby. Akci pořádali Bělorusové žijící v České republice, a to s podporou Pirátské strany a občanské iniciativy Milion chvilek pro demokracii. Na akci vystoupila europoslankyně Markéta Gregorová, poslanec František Kopřiva nebo kandidát do Senátu Robert Veverka.

„Pochod za solidaritu. A právě solidarita, zájem a účast lidí je to, co způsobí změnu. V pátek se ministři zahraničních věcí EU dohodli na cílených sankcích vůči Lukašenkovi a jeho režimu. Právě proto, že Evropané dali najevo, že stojí za Běloruskem a demokracií. A Lukašenko má strach - důkazem je obracení se směrem k Putinovi. Ale právě proto není vyhráno a je dobře, že podobné demonstrace budou pokračovat i další dny. Nechceme v Evropě další okupaci nebo loutkovou vládu Kremlu. Bělorusové si zaslouží svobodné a demokratické volby," apelovala před Ministerstvem zahraničních věcí pirátská europoslankyně Markéta Gregorová.

„Navzdory bití, navzdory zatýkání, navzdory všem hrozbám pokračují Bělorusové ve statečném boji za svobodu. Na protestech proti falšování voleb mě zaujaly dva silné momenty. A to mezigenerační solidarita a role žen.

Na obrázcích z Běloruska můžeme vidět, že protestů se účastní skutečně všichni: dívky a mladíci stojí v jedné řadě se svými matkami a otci, s babičkami a dědečky. A to je velmi silné a to je velmi správné. Svoboda je jen jedna. Pro všechny lidi bez rozdílu věku. Bělorusové stojí proti diktátorovi jako jedna velká společná rodina. Druhým silným momentem jsou ženy. Ostatně právě žena, Svjatlana Cichanouskaja, zvedla pochodeň boje za svobodu a kandidovala proti diktátorovi místo svého uvězněného muže a za další dva kandidáty. A ženy jsou vidět všude v prvních řadách protestů, chodí po ulicích s kyticemi a dodávají ostatním naději, odvahu a sílu. Tím, jak důležitou roli hrají v revoluci ženy, činí Bělorusové velký skok v boji za svobodu a rovnoprávnost.

Všichni Bělorusové bojují společně za svobodu. Všechny generace. Ženy i muži. Intelektuálové i dělníci. Celý národ už má diktátora plné zuby. Lidé se přestali bát a ve vzduchu je cítit naděje. Ale není zdaleka vyhráno.

Režim vládne mohutnou represivní silou a neváhá ji použít. Velmi teď záleží na tlaku mezinárodního společenství. Největší odpovědnost nese Evropská unie. Je to i naše odpovědnost. Podporou Bělorusů splácíme dluh za vlastní svobodu,” doplnil Robert Veverka.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama