Bc. Martin Půta

  • SLK
  • Liberecký kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.09.2013 17:44:00

Kraj by měl být vlastníkem a správcem páteřních cyklotras

Kraj by měl být vlastníkem a správcem páteřních cyklotras

Třetí etapa cyklostezky Varhany je předána do užívání cyklistům.

Téměř 17 kilometrů nové trasy nabízí cyklistům dokončená cyklostezka Varhany. Po šesti letech, které uplynuly od začátku stavby, si mohou sportovní nadšenci vychutnat trasu celou – tedy najet na ní v České Lípě a dojet až do Kamenického Šenova do bezprostřední blízkosti Panské skály. Oficiální otevření třetí etapy cyklostezky Varhany se konalo dnes v Novém Oldřichově za přítomnosti hejtmana LK Martina Půty, starostky České Lípy Hany Moudré a dalších starostů okolních obcí. Pozvání přijala také radní Libereckého kraje Alena Losová.

 „Liberecký kraj podporuje výstavbu cyklostezek. Máme vypsaný také grant, kam mohou obce žádat o dotace. Vedeme jednání ohledně výstavby páteřních cyklostezek v kraji a myslím, že do budoucna byl Liberecký kraj měl být vlastníkem a správcem těchto páteřních tras pro cyklisty v kraji,“ řekl hejtman.

 Investorem stavby cyklostezky Varhany je Svazek obcí Cyklostezka Varhany, jehož členy jsou Česká Lípa, Nový Oldřichov, Volfartice a Kamenický Šenov. Celkově přišla na 52 milionů korun. První dvě etapy cyklostezky přišly na 28 milionů korun, s financováním svazku obcí pomohl Státní fond dopravní infrastruktury.  Náklady na třetí etapu se odhadovaly na 45 milionů korun, podařilo se však vysoutěžit cenu o zhruba 17,5 milionů nižší. Projekt Cyklostezka Varhany - III. etapa je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

 Vysoutěženou cenu zhruba 27,5 milionu korun za stavbu třetí etapy cyklostezky Varhany se podařilo ještě snížit o asi 3,5 milionu na konečných 24 milionů. Úsek je totiž postavil bez obrub, které byly v původní projektové dokumentaci. Jejich zasazení do země by bylo velmi technicky náročné, bezpečnost cyklistů však bez nich nebude ohrožená.

 Cyklostezka Varhany vede po bývalé železniční trati z České Lípy do Kamenického Šenova. Začíná nedaleko vlakové zastávky Střelnice v České Lípě, končí u bývalého vlakového nádraží v Kamenickém Šenově, několik set metrů od Panské skály. Cyklostezka je projektovaná jako tři metry široká veřejně přístupná komunikace pro cyklisty a pěší.

 Stavba cyklostezky se rozběhla v roce 2007, rozdělená byla do tří etap. První se postavila část z České Lípy přes Horní Libchavu do Manušic, druhá byla etapa z Manušic až do Volfartic a třetí, nejnáročnější z Volfartic až do Kamenického Šenova.

 Dostavba třetí etapy cyklostezky zbrzdila zima. V původním plánu se počítalo, že stavební práce se rozběhnou již v polovině března letošního roku. Kvůli bohaté sněhové nadílce se však začalo až na konci dubna.

 Květa Šírová
 oddělení tiskové a vnějších vztahů
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama