Bc. Martin Půta

  • SLK
  • Liberecký kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.12.2018 21:14:52

Při utrácení peněz se snažíme chovat jako rozumná rodina

Při utrácení peněz se snažíme chovat jako rozumná rodina

Liberecký kraj opět nabízí publikaci, která hodnotí končící rok 2018.

Vážení občané Libereckého kraje, předkládáme vám přehled, kterým chceme představit úspěšné akce a projekty, jež se podařilo v roce 2018 dokončit. Rádi bychom vás také seznámili s vizemi Rady Libereckého kraje na rok 2019.

Snížením dluhu Libereckého kraje o dalších 147 mil. Kč pokračujeme ve skládání účtu obyvatelům kraje. Kraj investoval 582 mil. Kč do Center odborného vzdělávání Libereckého kraje, do školních zařízení, která budou připravovat žáky v jejich odborné výuce. Také jsme opravovali budovy škol a školských zařízení za téměř 90 mil. Kč.

Z pohledu majetku se nám podařilo po patnácti letech prodat areál bývalé jablonecké porodnice a dalších budov. Prodej pro kraj znamená nejen příjem financí, ale také ušetřené peníze za správu nepotřebných nemovitostí.

Dokončen je česko-polský projekt „Od zámku Frýdlant k zámku Czocha“, který zahrnoval rekonstrukce úseků 23,5 km krajských silnic II. a III. třídy v celkové částce 207,6 mil. Kč. Opravili a zrekonstruovali jsme 95 km silnic II. a III. třídy, zlepšili jsme stav vozovek za 915 mil. Kč, staráme se o více než 2 100 km cyklotras v kraji. Pro občany cestující veřejnou dopravou jsme otevřeli nové centrální Zákaznické centrum v Evropském domě. Výroba a výdej karet Opuscard je nyní možný na počkání i v České Lípě a Mimoni. Cestující také zaznamenali úpravu nabídky IDOL a krajské slevy na jízdném, které platí od 1. září. Na rok 2019 připravujeme modernizaci odbavovacích zařízení IDOL, ta umožní cestujícím platby na internetu či kartou.

Nakoupili jsme elektřinu a zemní plyn pro úřad, příspěvkové organizace a obce na burze. Ceny energií získané centralizovaným nákupem jsou až o pětinu nižší než ceníkové ceny pro ostatní odběratele. Na veřejných zakázkách se nám povedlo letos ušetřit 174 mil. Kč, největší úspory byly u zakázek na silniční stavby a u zakázek na služby. Tato práce byla oceněna i 1. místem v soutěži FSA v kategorii Trend za systém řízení veřejných zakázek. Těší mě, že se při utrácení peněz snažíme chovat jako rozumná rodina.

I nadále je pro kraj prioritou vybudování Centra urgentní medicíny v liberecké nemocnici v celkové hodnotě 1 mld. Kč. Investovali jsme na 117 mil. Kč do zdravotnických zařízení. I díky tomu mohla být otevřená nová novorozenecká JIP či Hemodialyzační středisko v českolipské nemocnici. Páteřní nemocnice v kraji jsme investičně podpořili částkou 44 mil. Kč. Spolupodíleli jsme se na nákupu 14 nových sanitních vozů a 4 lékařských vozů ZZS LK. V současné době také řešíme zajištění zdravotní péče pro 25 000 občanů Frýdlantského výběžku. Z oblasti životního prostředí bych se rád zmínil o projektu Významné aleje Libereckého kraje, ve kterém se podařilo ošetřit celkem 11 alejí v Libereckém kraji, vysázeno bylo téměř 1 500 stromů.

Rok 2018 byl také Rokem Republiky. Konala se řada společenských, kulturních a dalších akcí oslavujících sto let Československa. Jsem rád, že oslavy tohoto výročí neprobíhaly jen v Praze či Liberci, ale v celé řadě měst a obcí Libereckého kraje, kde jsem se s vámi setkával. Jsem rád, že jste slavili v místech, kde žijete a pracujete. O tom, jak bude Česká republika vypadat za dalších 100 let, rozhoduje každý z nás svojí každodenní prací a dobrovolnou činností pro druhé. Právě takové aktivity jsme připraveni podporovat i v příštích letech. Jsem hrdý, že žiji právě v Libereckém kraji.

Martin Půta, hejtman Libereckého kraje

Přehled najdete ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama