Bc. Pavel Severa

  • Pardubický kraj
  • Výbor pro bezpečnost
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.02.2010 14:32:35

Severa: Šetřit je třeba ať to stojí co to stojí...

Severa: Šetřit je třeba ať to stojí co to stojí...

Tak toto úsloví jsem častokrát slýchával, v dobách na které jen nerad vzpomínám - tedy na období před listopadem 1989. Přiznám se, že jsem neočekával, že se mi vrátí na mysl právě teď o 20 let později.

Krátce před vánoci ministerstvo obrany vyhlásilo veřejné výběrové řízení na nákup osmi tisíc nových útočných pušek, které mají nahradit stávající samopaly vz. 58. Chápu a souhlasím s tím, že přezbrojení naší armády je i v této oblasti možné, ale s čím souhlasit nemohu a co mi připomíná socialistické hospodářství, kdy se šetří, ať to stojí, co to stojí, je to, že naše Armáda dnes disponuje skutečně velkým množstvím spolehlivých a plně funkčních samopalů vz. 58 a obrovským množstvím (několik desítek milionů kusů!) střeliva ráže 7,62 x 39mm.

Jen pro názornost - česká armáda nyní disponuje tolika náboji pro samopaly vz. 58, že kdybychom si představili všechny naše vojáky, které ročně vysíláme do zahraničních misí, tak pokud by denně každý vystřílel 5 plných zásobníků - tedy 150 nábojů, tak by stříleli nepřetržitě každý den po dobu plných pěti let. (včetně víkendů...).  Více než 200 železničních vagonů těchto nábojů, více než 3 000 tun této munice máme ve skladech k dispozici.

Samopal vz. 58 je kvalitní, spolehlivá a funkční útočná zbraň, která ve své době byla nejen velmi nadčasová, ale osvědčila se svou vysokou spolehlivostí i v nejsložitějších klimatických podmínkách, snadnou obsluhou, jednoduchou údržbou a získala si tak celosvětový respekt. Obecně je stále díky svým technickým parametrům řazena k nejspolehlivějším zbraním na světě.

Považuji proto za hazard, když jsme nyní díky děsivé ekonomické situaci a obrovskému schodku státního rozpočtu na pokraji státního bankrotu, kdy podnikatelům zvyšujeme daně, rušíme daňová zvýhodnění rodinám s dětmi a nelítostně škrtáme v rovině sociálních výdajů. Takový přístup je pro mne zcela nepřijatelný. Je neodpovědné a krátkozraké právě nyní zbytečně utrácet téměř dvě miliardy Korun za něco, co akutně není potřeba.

Chceme-li společně ozdravit státní finance, pak potřebujeme důvěru lidí. Těžko lze veřejnost přesvědčovat o nutnosti šetřit na sociálních výdajích, když se zde v tomto případě zcela zbytečně připravuje státní rozpočet o skoro 2 mld. korun na pořízení zbraní + novou munici a likvidace munice staré.

Rozhodl jsem se proto osobním dopisem vyzvat premiéra Jana Fischera ( a ministra obrany a financí), aby vláda tendr ministerstva obrany na nákup nových útočných pušek přehodnotila, a chci věřit, že zdravý selský rozum má ještě šanci. Tento nákup považuji v tuto dobu za naprosto zbytečný a účelový.

Pavel Severa

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama