Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.03.2011 0:16:06

Brno aktivně podporuje vědu a výzkum, i letos lze získat inovační voucher

Brno aktivně podporuje vědu a výzkum, i letos lze získat inovační voucher

Od 7. března do 28. dubna 2011 mají firmy opět možnost požádat o inovační voucher v hodnotě až 150 tisíc korun.

Na vznik a rozvoj partnerství firem s vědecko-výzkumnými institucemi město Brno v letošním roce vyčlenilo 7,2 milionu korun. Poprvé o vouchery mohou žádat i podniky ze zahraničí.

Inovační vouchery by měly podporovat inovační podnikání a přenášení výsledků výzkumu do praxe. Firmám přinášejí především inovace výrobků, výrobních procesů nebo služeb a cenné kontakty na schopné vědce. Celkem město Brno investovalo do spolupráce firem a výzkumu téměř 20 milionů korun a prostřednictvím Jihomoravského inovačního centra v minulých dvou ročnících rozdalo přes devadesát inovačních voucherů.

Brněnské univerzity a ústavy Akademie věd ČR díky nim zrealizovaly zakázky kontrahovaného výzkumu za 16 milionů korun a získaly stovky kontaktů na potenciální odběratele svých technologií (v minulých dvou výzvách požádalo o voucher téměř 350 podniků).

„Dalším z cílů inovačních voucherů je propagovat brněnskou vědu a výzkum, potažmo region jako celek. Brno se i díky tomuto projektu ukazuje jako výhodné místo pro inovační podnikání,“ řekl primátor města Brna Roman Onderka.

Losování a distribuce voucherů proběhne v polovině května 2011. Na realizaci samotných spoluprací pak bude čas do konce června 2012.

Novinky v roce 2011

-          O spolupráci na projektech lze požádat další 4 výzkumné instituce převážně orientované na sektor life sciences. Své laboratoře tak firmám nově zpřístupní Fakultní nemocnice u svaté Anny v rámci projektu Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC), Masarykův onkologický ústav, Výzkumný ústav veterinárního lékařství a Centrum dopravního výzkumu.

-          O voucher mohou požádat firmy z celé Evropské unie. „V rámci průzkumu, který jsme vloni provedli na brněnských výzkumných pracovištích, si o toto vylepšení řekli sami vědci,“ vysvětlil ředitel Jihomoravského inovačního centra Jiří Hudeček.  

Inovační vouchery

Jsou osvědčeným nástrojem podpory transferu technologií, který pomáhá odbourávat bariéry mezi firmami a vědecko-výzkumnými institucemi. Cílem je podpořit vzájemnou spolupráci na vývoji a řešení problémů podniků v oblasti inovací. Inovační vouchery dávají šanci i projektům, které by bez přispění této finanční dotace nevznikly.

Jako první projekt svého druhu v České republice představilo inovační vouchery v roce 2009 Jihomoravské inovační centrum, které zajišťuje organizační část. Náklady projektu hradí ze svého rozpočtu město Brno.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama