Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.06.2010 19:30:00

Brno opraví zřícenou zeď hradu Špilberk.

Brno opraví zřícenou zeď hradu Špilberk.

Město Brno zahájilo práce na odstranění havarijního stavu zřícené části zdi západní kurtiny přiléhající k objektu severozápadního bastionu hradu Špilerku.

Zastupitelstvo města Brna schválilo rozpočtové opatření ve výši 15,6 milionů korun, kterým bude havarijní stav napraven. V nejbližší době tak budou zahájeny stavební práce.

K samovolnému zřícení došlo 16. června 2010, přičemž se jedná o historický úsek hradby z první poloviny 17. století, který nebyl v průběhu 200 let zásadně opravován. Návštěvnický provoz hradu není touto událostí narušen.

„Protože se jedná o výjimečnou situaci, rozhodli jsme se co nejdříve sanovat zřícenou zeď tak, aby byla uvedena do původního stavu. Zároveň budeme sledovat statiku také další ohrožené části opevnění hradního příkopu,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

Oprava ve dvou etapách

Havárie hradby západní kurtiny se bude odstraňovat postupně ve dvou etapách. V první etapě se provede provizorní zabezpečení a ve druhé etapě obnova zřícené části hradby. Staticky budou prozkoumány i další ohrožené části opevnění a hradebního příkopu.

I. etapa

V rámci první etapy bylo bezprostředně po havárii provedeno zabezpečení prostoru proti vniknutí nepovolaných osob. Následně bude dle návrhu statika odstraněna část hradebního zdiva hrozící dalším zřícením a část násypu kurtiny hrozící sesutím. Zbývající část hradby západní kurtiny bude provizorně zabezpečena výdřevou a v patě hradební zdi budou provedeny odvodňovací vrty.

 II. etapa

V rámci druhé etapy musí být jako podklad pro realizaci vlastních stavebních prací souvisejících s obnovou zřícené části hradby vypracována projektová dokumentace. Před zahájením projekčních prací bude nezbytné zajistit geologický a stavebně historický průzkum a částečně i archeologický průzkum zájmového prostoru. Po schválení technického řešení obnovy hradby příslušnými orgány památkové péče bude přistoupeno k realizaci stavebních prací. Hradební zeď bude obnovena do podoby před havárií. Při provádění stavebních prací budou používány v maximální možné míře tradiční stavební technologie tak, aby celá konstrukce (včetně skrytých částí) splňovala kritéria pro rekonstrukce památkově chráněných objektů a konstrukčně respektovala doložený způsob budování hradebního systému na hradě Špilberk.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama