Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2014 15:21:44

Brno snížilo zadluženost. Během pěti let o čtvrtinu

Brno snížilo zadluženost. Během pěti let o čtvrtinu

Jaká je zadluženost statutárního města Brna? Ještě v roce 2005 to bylo 7,3 miliardy korun, o tři roky později dokonce 7,6 mld. korun. A nyní?

 Ke konci roku 2013 klesla zadluženost pod hranici 5,5 miliardy korun. Jde tedy o rapidní snížení dluhu o více než jednu čtvrtinu. Městu Brnu se tak – v době ekonomické krize a navzdory sníženému výnosu daní – podařil opravdu výjimečný ekonomický počin.

Dopady ekonomické krize ještě prohloubil schválený zákon o rozpočtovém určení daní, který velká města „obral“ o další finanční prostředky ze státního rozpočtu. Jestliže ještě v roce 2008 obdrželo město na daňových výnosech částku 7,5 miliardy korun, pak v roce 2014 to bude už „pouhých“ 6,6 miliardy. Rozpočet města tak vlivem těchto skutečností přišel o téměř jednu miliardu korun. Přes všechny zmiňované negativní ekonomické jevy si město drží vysoké investiční výdaje, které se pohybují ve výši nad 3 miliardy korun ročně, a ještě zvládá snižovat svou zadluženost.

„Přísná rozpočtová politika, dlouhodobé a konzistentní dodržování finančního plánu, úspěšné čerpání prostředků z fondů Evropské unie a zkušenosti našich ekonomických expertů nás vedou k zodpovědné finanční politice města. Jsem rád, že tuto zodpovědnost cítí i zastupitelé města, kteří schvalují na základě našich podkladů rozumný rozpočet, a to napříč politickým spektrem, a nevystavují tak Brno zbytečným problémům, které mají  jiná města,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

Co říkají nezávislí hodnotitelé?

Ekonomickou stabilitu města Brna ocenili také finanční experti renomovaných společností. Agentura Moody’s Investors Service potvrdila městu Brnu A2 dlouhodobý rating. Výhled hodnotí jako stabilní. Agentura Standard & Poor’s dokonce zvýšila městu Brnu dlouhodobý kreditní rating z A+ na AA-. Výhled hodnotí rovněž jako stabilní. Únosná míra zadlužení a tempo splácení dluhů je přitom významným parametrem pro hodnocení

Zdroj: MMB

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama