Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.11.2012 19:29:14

Brno získalo výborné ratingové hodnocení

Brno získalo výborné ratingové hodnocení

Naprosto kladně pro Brno vyšlo ve druhé polovině roku 2012 pravidelné úvěrové hodnocení města.

  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Dvě renomované, nezávislé ratingové agentury označily výhled Brna  jako pozitivní a stabilní.

Agentura Standard & Poor´s zvýšila městu dlouhodobý kreditní rating z A na A+ a ponechala krátkodobý kreditní rating na A-1. Výhled hodnotí jako pozitivní, což znamená, že při splnění určitých předpokladů by mohl být rating města zvýšen.

Agentura Moody´s Investors Service potvrdila městu A2 dlouhodobý a P-1 krátkodobý rating domácí a zahraniční zadluženosti. Výhled hodnotí jako stabilní což znamená, že při zachování současné finanční politiky města není ve střednědobém horizontu pravděpodobná změna ratingu.

„Ratingové hodnocení si město nechává přidělit od roku 2000. Je to krok úzce související se založením dluhopisového programu. Hodnota ratingu má vliv na ceny dluhopisů, směnek nebo úvěrů, které město získává na finančním trhu. Požadavek na kvalitní ratingové ohodnocení je i součástí smluv o poskytnutí úvěru mezi městem a Evropskou investiční bankou z let 2005 a 2010. Zvýšení kreditního ratingu rozhodně znamená, že město má dobře nastavené hospodaření a finanční politiku,“ zdůraznil primátor města Brna Roman Onderka.

Ratingové hodnocení je přidělováno na základě podrobného prověření hospodaření města, jeho finanční strategie a plánů. Agentury udělují rating na základě poskytnutých materiálů a jednání se zástupci vedení města a vybranými pracovníky magistrátu.

Úvěrový rating je kód, který vyjadřuje bonitu či důvěryhodnost, to jest pravděpodobnost, že půjčka či cenný papír bude správně a včas splacen. Odhaduje schopnost i ochotu subjektu dostát včas a v plné výši svým závazkům. Rating má rozhodující vliv na ochotu bank příslušnému subjektu půjčovat, případně kupovat jeho závazky, i na podmínky půjčky – úrokové sazby, lhůty i pojištění rizik. Ratingové kódy obvykle začínají písmeny A (nejlepší) až D (nejhorší).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama