Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.06.2010 12:46:10

Divadelní svět Brno - začíná!

Divadelní svět Brno - začíná!

Zcela nový projekt mezinárodního charakteru a fenomén mezi brněnskými divadelními festivaly bude zahájen už tento pátek!

Vážení přátelé, vážení milovníci kultury,

 

všichni velmi dobře víme, že město Brno má bohatou kulturní historii i současnost. V průběhu roku se v Brně můžeme setkat s různými druhy uměleckých festivalů větších i menších. V roce 2010 mezi již zmíněnou řádku uměleckých počinů vstoupí nový, troufnu si říci, fenomén mezi brněnskými divadelními festivaly, a to Divadelní svět Brno. Jedná se o zcela nový projekt mezinárodního charakteru, který vznikl díky Brněnskému kulturnímu centru, Divadelního světa Brno a Visegrad fund, ve spolupráci Národního divadla Brno, divadla Husa na provázku, Městského divadla Brno, Centra experimentálního divadla, divadla Radost a Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění.

 

V minulých třech letech se konaly mnohé samostatné akce, jako Noc kejklířů či Slavnost masek. Letos budou všechny akce pod křídly nového festivalu Divadelní svět Brno, který si pro první pilotní ročník zvolil, jako vlajkovou osobnost a patrona festivalu bývalého prezidenta České republiky a váženého českého dramatika Václava Havla. Pro rok 2010 nese festival motto: „To jsou paradoxy, co?“

 

Festival zahájí v pátek 11.6. čtvrtý ročník již tradiční Noci kejklířů a v sobotu 12.6. se můžeme těšit na slavnostní premiéru Havlovy hry Prase aneb Václav Havel´s Hunt for a Pig v provedení DHNP a v režii Vladimíra Morávka a také koncert Marty Kubišové. První ročník festivalu Divadelní svět Brno nabídne hned čtyři desítky představení českých i zahraničních souborů. Festivalu se zúčastní soubory z Ruska, Polska, Maďarska, Itálie, Německa, Francie, Jižní Koree, Slovenska, Slovinska, Chile, USA. Německé Ton und Kirschen-Theater předvede Perpetuum Mobile — velkolepé materiálové a pohyblivé divadlo. Korejské divadlo Art Stage SAN představí loutkohru Hyunsana Jo Příběh Dallae. Vrcholem mezinárodního programu bude jistě Teatr Ósmego Dnia z Polska a jeho představení Čas matek. Týdenní divadelní maratón skončí v sobotu 19.6. Slavností masek a ohňostrojem.

 

Vážení přátelé, jsem velmi rád, že se v Brně opět podařilo naplánovat, zorganizovat a uskutečnit něco tak krásného, jako divadlo v ulicích i na divadelních prknech bezesporu je. Máme příležitost se setkat z umělci z různých koutů světa a ochutnat tak, jaká divadelní kultura také může být. Prvnímu  Divadelnímu světu Brno v roce 2010 přeji, aby zrodilo bohatý nabitý  ročník, který bude zrát v ročnících dalších.

 

 

Bc. Roman Onderka, MBA

Primátor města Brna

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama