Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.09.2010 11:59:36

Divadlo na Orlí

Divadlo na Orlí

Hudebně-dramatická laboratoř oživí brněnskou divadelní scénu i prostory města

Ve čtvrtek 23. 9. 2010 v 11.00 hodin bude na staveništi na Orlí 19 za účasti primátora města Brna Romana Onderky, zástupců Jihomoravského kraje, MŠMT a dalších významných hostů slavnostně položen základní kámen Divadla na Orlí – Hudebně-dramatické laboratoře.                                           

Zahájit realizaci stavby se investorovi, kterým je Janáčkova akademie múzických umění v Brně, podařilo po více než šestiletém úsilí. Stavba financována ministerstvem školství je významná z několika hledisek. Janáčkově akademii přinese špičkově vybavené pracoviště v oblasti jevištních technologií, tj. především zvukových a světelných, které umožní studentům připravovat se na profesionální kariéru v prostředí odpovídajícím současným světovým trendům. Kulturnímu Brnu pak nabídne variabilní scénu mladého umění a k současné architektonické podobě města přispěje zástavbou proluky ještě z doby 2. světové války. Moderní budovu navrhli přední brněnští architekti Pavel Rada a Milan Rak. Za tento projekt obdrželi v roce 2007  mezinárodní ocenění International Architecture Award od Museum of Architecture and Design, Chicago.

„Město Brno si je vědomo výjimečnosti a důležitosti Janáčkovy akademie ve vzdělávacím systému ve městě i v celé České republice. Projekt výstavby Divadla na Orlí přinese akademii i městu oboustranný prospěch. Jako představitel města mohu akademii slíbit podporu jak tohoto projektu, tak i všech dalších rozsáhlých aktivit, které přispívají k dobrému jménu našeho města doma i v zahraničí,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

Navrženou novostavbu Divadla na Orlí tvoří dvě hmoty. Uliční část je nižší, vychází z měřítka ulice. Druhá navazující hmota je navržena jako „přírodní blok“ – dům částečně porostlý zelení. Na parter z ulice Orlí navazuje venkovní vestibul, z něhož jsou vstupy do jednotlivých provozních částí budovy. Hlavním prostorem budovy JAMU je divadelní sál, který je pro návštěvníky přístupný z dvoupodlažního foyer, orientovaného do ulice Orlí. Dalším  prostorem pro veřejnost bude kavárna s letní zahrádkou v otevřeném vestibulu v přízemí budovy divadla. Z kavárny jsou přístupné historické sklepní prostory z období baroka, které budou využity jako vinárna. V zadní části budovy je situováno provozní zázemí divadla s šatnami, učebnami a zkušebnami. V suterénu je navrženo moderní nahrávací studio.

Architektonické řešení budovy představuje současnou moderní architekturu, založenou na jednoduchosti, čistých tvarech a výtvarném detailu. Fasáda budovy je navržena z velkoformátových desek z grafického betonu, kladených v horizontálním směru. Horizontální členění fasády je podpořeno vloženými podélnými okny. Uliční fasáda světle šedého odstínu je oživena grafikou a nápisem s názvem divadla, dominuje jí pásové okno foyer divadelního sálu. Zadní vyšší hmota budovy černé barvy je doplněna lankovým systémem pro popínavou zeleň.

V letních měsících 2010 proběhlo odstranění původní stavby a nyní probíhá příprava staveniště. Dokončení stavby a zprovoznění budovy nového studentského divadla v centru Brna se předpokládá do konce roku 2011.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama