Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.04.2010 12:20:00

Edvard Beneš bude mít v Brně pomník

Edvard Beneš bude mít v Brně pomník

Odhalen bude již tuto sobotu.


Druhý československý prezident Edvard Beneš se dočká dalšího pomníku. Bude stát v Brně před Právnickou fakultou Masarykovy univerzity. Slavnostní odhalení se zde koná 10. dubna 2010 v 10.30 hodin za účasti primátora města Brna Romana Onderky.

 

Podnět k postavení pomníku dali členové Československé obce legionářské a Sdružení čs. zahraničních letců 1939–1945 v roce 2005. V roce 2006 vznikl Výbor pro postavení pomníku prezidentu Benešovi, který usiloval o zařazení výstavby do projektu Sochy pro Brno.

 

„Plně se ztotožňuji se snahou Československé obce legionářské a dalších sdružení o vybudování pomníku, jímž město Brno vzdá hold jedné z nejvýznamnějších osobností československé historie – Edvardu Benešovi. S výborem pro postavení pomníku jsem byl od počátku úzce v kontaktu a hledali jsme cesty, jak a kde pomník v Brně realizovat. Jsem hrdý, že nakonec se to podařilo. Brno na minulost svou ani národní nezapomíná,“ řekl primátor Roman Onderka.

 

Projekt Sochy pro Brno vznikl v roce 2006. V průběhu deseti let by mělo být centrum Brna osazeno pěti až deseti sochami. Jejich ztvárnění má připomenout osoby či události spjaté s konkrétním místem. A mimo jiné právě to Benešovu začlenění do projektu stálo v cestě. Přes jeho zásluhy v boji proti nacismu i v budování Československa po 2. světové válce s Brnem souvisí jen okrajově.

 

Město Brno vyčlenilo pro sochu E. Beneše pozemek před Právnickou fakultou Masarykovy univerzity v ulici Veveří. Poskytlo také ze svého rozpočtu 800 000 Kč Československé obci legionářské na stavbu zpevněné nástupní plochy pro pořádání slavnostních aktů.

Československá obec legionářská zajistila architektonickou studii, projektovou dokumentaci včetně stavebního řízení a dodání sochy za celkem 840 000 Kč.

 

Autorem sochy je Karel Dvořák (1893–1950), žák Myslbekův a Štursův, od r. 1928 profesor na Státní uměleckoprůmyslové škole v Praze. Sochu E. Beneše vytvořil za prezidentova života v roce 1947. Byla určena pro Pantheon Národního muzea v Praze, její první kopie stojí na Loretánském náměstí v Praze. Socha pro Brno je druhou kopií, jejíž odlití Národní muzeum povolilo.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama