Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.07.2010 18:30:36

Když je kůže křehká jak motýlí křídla a každý krok bolí.

Když je kůže křehká jak motýlí křídla a každý krok bolí.

Honzík, desetiletý modrooký blonďák. Na první pohled zdravý a šikovný kluk.

Jen on, nejbližší a lékaři ale ví, jak se statečně „pere“ s nevyléčitelnou  nemocí epidermolysis bullosa, která mu způsobuje bolestivé puchýře nejen na těle pod tričkem, ale i v ústech a jícnu. Nemoc, která je vrozená, chronická a svými důsledky velmi bolestivá není přitom mezi veřejností příliš známá. Tuto situaci se proto snaží změnit ve prospěch pacientů občanské sdružení DebRA ČR, které v pondělí 19. července odstartovalo v tramvaji brněnské městské hromadné dopravy první informační kampaň o tzv. nemoci motýlích křídel. 

V Evropě trpí tímto vzácným genetickým onemocněním asi 30 tisíc pacientů. V ČR se počet nemocných pohybuje „jen“ kolem 250, a právě to je jeden z důvodů, proč zrovna toto onemocnění nemá příliš donátorů, kteří by svým příspěvkem pomohli malým i velkým pacientům se zajištěním aktivnějšího života. Totiž jen denní téměř tříhodinové ošetřování kůže, častá hospitalizace, nemožnost delší chůze, nutnost preventivních vývazů celého těla, či obtíže při delším sezení a oslabená imunita přináší ve svém konečném důsledku také invalidizaci,  sociální izolaci a  psychické obtíže.

„Občanské sdružení DebRA ČR má své sídlo v Brně, kde také funguje při Dětské nemocnici EB Centrum, které jako jediné v celé ČR pod taktovkou prim. Hany Bučkové nabízí komplexní klinickou péči. Sdružení chce pomáhat a také pomáhá lidem, kteří neznají život a den bez bolesti. Třeba boty, které tlačí nebo skluzavku, na kterou nemocné dítě zkrátka nemůže,“ říká o své činnosti ředitelka o.s. DebRA ČR Alice Salamonová.

Možností se nabízí hned spousta. Informační kampaň, benefiční akce a ediční činnost si kladou za cíl v první řadě zvýšit povědomí o této nemoci mezi veřejností. Pro odborný růst mezioborového týmu odborníků jsou zase důležité pořádané výroční konference a mezinárodní aktivity. Přímo pacientům pomáhá např. sociální poradenství nebo rekondiční pobyty.  Pomoci však mohou i další: svou podporou, účastí v projektu nebo finančním příspěvkem. Více informací naleznete na www.debra.cz.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama