Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.08.2013 8:00:00

Kulturní akademie třetího věku v Brně úspěšně pokračuje

Kulturní akademie třetího věku v Brně úspěšně pokračuje

Kulturní akademie třetího věku vznikla na jaře letošního roku a jejím cílem bylo představit poutavým způsobem činnost několika kulturních organizací v Brně.

Zájem byl obrovský, proto se organizátoři rozhodli v září otevřít nové semestry této netradiční „školy“.

První semestr Kulturní akademie třetího věku na jaře zorganizovaly Dům umění města Brna, Filharmonie Brno, Hvězdárna a planetárium Brno, Knihovna Jiřího Mahena v Brně, Muzeum města Brna a Turistické informační centrum města Brna. Pro velký zájem se na podzim tento semestr zopakuje a současně bude prvním absolventům nabídnuta možnost pokračovat v semestru druhém.

„Různé vzdělávací aktivity pro seniory jsou v Brně nesmírně populární. Rozhodli jsme se proto s našimi příspěvkovými organizacemi nabídnout starším lidem exkurzi do historie a současnosti našeho města – vstupy do míst, kam se běžně nedostanou, komentované prohlídky výstav, přednášky s hudebním doprovodem a mnoho dalšího. Činnost brněnských příspěvkových organizací je zajímavá a rozmanitá a stojí za to ji více zpopularizovat,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

Co akademie nabídne?

1) Brněnské otisky – tak zní podtitulek prvního semestru, do něhož je možné se zapsat od pondělí 2. září 2013. „Studenti“ se podívají do zákulisí čtyř příspěvkových organizací, vyslechnou zajímavé přednášky, obdrží další studijní materiály a na závěr absolventský diplom.

V nabídce je například prohlídka s přednáškou o historii a pověstech nejstarší světské budovy ve městě – Staré radnice. Součástí je i možnost vystoupat 174 schodů na ochoz radniční věže s panoramatickým výhledem na město a jeho okolí. Prohlídku pořádá Turistické a informační centrum města Brna.

Představení počátků čtenářských spolků, veřejných čítáren v 18. a 19. století a vzniku Veřejné knihovny města Brna má přichystáno Knihovna Jiřího Mahena v Brně. Účastníci se projdou staletími, která vetkla Schrattenbachovu paláci na Kobližné jeho stavební podobu i sepětí s lidskými osudy. Nahlédnou do archivních dokumentů vážících se ke vzniku knihovny, projdou i současnými tajemnými zákoutími ústřední budovy a seznámí se se zajímavostmi a unikáty knihovního fondu.

Jak se z „předměstí“ Vídně stalo Velké Brno a jak se v něm žilo v době první Československé republiky? Komentovaná prohlídka expozic Muzea města Brna zavede účastníky akademie do městských částí, které se na počátku 20. století staly součástí druhého největšího města České republiky, a seznámí je s jeho moderní tváří, již mu vtiskla meziválečná architektura

2) Brno odvážné – tak se jmenuje druhý semestr, do kterého se zapisují absolventi prvního. Jeho účastníci navštíví také Dům umění města Brna a Filharmonii Brno.

Návštěvu mimořádné výstavy plastik německého umělce z počátku 20. století Wilhelma Lehmbrucka spolu s její kurátorkou Janou Vránovou slibuje Dům umění města Brna. Výstavu doprovodí přednáška o vztahu díla tohoto významného expresionistického sochaře k brněnské vile Tugendhat. Lehmbruckovo Dívčí torzo bylo jedinou plastikou, která tuto architektonickou památku evropského významu v době jejího vzniku zdobila. 

S historií hudebního života jihomoravské metropole v posledních stoletích se „studenti“ seznámí díky Filharmonii Brno. Dozví se leccos o úsilí Besedy brněnské o profesionální úroveň koncertů, o vývoji jejich symfonické složky v meziválečných letech i o vzniku a působení filharmonie. Výklad s hudebními ukázkami doprovodí program filharmoniků v Besedním domě.

Pro koho je akademie určena?
Pro všechny milovníky historie a brněnské kultury vůbec ve věku 50+ bez zvláštních nároků na vzdělání.

Jak se přihlásit a kolik to stojí

Přednášky z obou semestrů Kulturní akademie třetího věku začínají koncem září 2013. Do prvního semestru se lze přihlásit od pondělí 2. září v Turistickém informačním centru města Brna na Radnické 2. Informační centrum je otevřeno od pondělí do pátku od 9 do 17 hodin. Zápisné stojí 800 Kč. Počet účastníků je omezen na 60.

V případě druhého semestru mají přednost absolventi předchozího semestru. Volná místa budou nabídnuta dalším zájemcům také od 2. září.

Více informací o Kulturní akademii třetího věku najdete na www.hvezdarna.cz/akademie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama