Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.05.2010 0:06:24

Město významně finančně podpoří festival Janáček Brno 2010.

Město významně finančně podpoří festival Janáček Brno 2010.

Geniální skladatel Leoš Janáček a Brno tvoří nerozlučné spojení.

Když Mozart, tak Salzburg, když Wagner, tak Bayreuth, když Janáček, tak Brno. Výjimečný skladatel a organizátor českého hudebního života Leoš Janáček spojil svůj tvůrčí život s moravskou metropolí. Ta si svého slavného občana připomene již II. ročníkem festivalu Janáček Brno 2010. 

Druhý ročník festivalu, který je koncipován jako bienále, přivítá Janáčkovy příznivce v Brně na několika scénách v podzimních dnech od 16. do 28. listopadu 2010. Kvalitně obsazený festival, který vychází vstříc náročnému publiku i širší veřejnosti nabídne přibližně třicítku operních i činoherních představení, koncertů, recitálů, workshopů či komponovaných pořadů za účasti předních tuzemských i zahraničních souborů a umělců. Pořadatelem Mezinárodního festivalu Janáček Brno 2010 je Národní divadlo Brno. Statutární město Brno významně finančně festival podporuje, a to částkou ve výši 7.350 000 korun.

 

V rámci letošního ročníku zazní na brněnských pódiích hned dvě světové premiéry původních Janáčkových oper v nastudování opery Národního divadla. Pátá z Janáčkových dokončených oper Výlet pana Broučka do Měsíce vznikala celých devět let. Dílo, inspirované satirickým románem Svatopluka Čecha o Matěji Broučkovi, domácímu pánu ze Starého Města, který sám nic nedělá, ale do všeho mluví a všechno zná, je aktuální i dnes. Ve světové premiéře uvede  festival také operu Šárka, příběh z české mytologie o spanilé bojovnici Šárce, která lstí připraví o život nejudatnějšího bojovníka z Přemyslovy knížecí družiny Ctirada.

 

Publiku, které je paradoxně početnější v zahraničí než v České republice, se v rámci festivalu představí přední tuzemské i zahraniční soubory a umělci. V podání Helikon-Opera Moskva zazní např. na scéně Mahenova divadla Věc Makropulos, Theater Essen uvede v Janáčkově divadle operu Lulu, představí se také Národní divadlo Praha,  Divadlo Kolowrat, Iva Bittová či domácí Komorní opera HF JAMU v Brně, Filharmonie Brno a Národní divadlo Brno.

 

Festival Janáček Brno 2010 je věnován tvorbě geniálního skladatele a městu Brnu, které je s Leošem Janáčkem a jeho skladatelskou a pedagogickou činností úzce spjato. V jeho hudbě zaznívá život se všemi jeho krásami a podivnostmi, zlem i dobrem a láskou k člověku. Mezinárodní festival Janáček Brno je zcela výjimečný projekt, který uvádí světově uznávaného skladatele zpět do místa, kde strávil většinu života a vytvořil podstatnou část svého uměleckého díla.  

 

Navštivte Brno a místa ovanutá geniem loci slavného skladatele.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama