Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.06.2010 10:19:32

Trvám na úplném zákazu spolupráce s KSČM

Trvám na úplném zákazu spolupráce s KSČM

Naše strana je středolevá a spekulace o možné spolupráce s komunisty ji poškozují.

Zrušit tzv. bohumínské usnesení o zákazu spolupráce mezi soc. dem. s KSČM na vládní úrovni a nahradit ho novým dokumentem znemožňujícím jakékoli spojenectví s komunisty chce na sjezdu ČSSD navrhnout místopředseda a brněnský primátor Roman Onderka.
"ČSSD by konečně měla vyjádřit svůj názor na jakékoli koalice s komunisty. Proto jsem na předsednictvu v pátek navrhl revokaci bohumínského usnesení, aby došlo k úplnému zákazu spolupráce s KSČM, a to na všech úrovních. V praxi by to znamenalo, že soc. dem. už nikdy nebude usilovat o menšinovou vládu podporovanou komunisty, natož cokoli jiného," řekl Právu Onderka.
ČSSD se už nesmí dostat do situace, kdy by její volební výsledek oslabovaly spekulace o možné podpoře ze strany komunistů, doplnil. Přitom v několika krajích či obcích ČSSD vládne s podporou KSČM. Podle Onderky komunisté oslabují levici. Nedomnívá se, že by takové usnesení mohlo zásadně zúžit manévrovací prostor soc. dem. při případných jednáních o budoucích vládách.
"ČSSD musí být středolevá strana, která do budoucna bude mít zvýšený koaliční potenciál. Stavění na komunistech v jakékoli formě by pro soc. dem. bylo záhubou," dodal Onderka s tím, že takové usnesení by bylo přínosem pro všechny politické strany. Na dotaz, co by se po přijetí takového usnesení stalo s krajskou koalicí s KSČM v Moravskoslezském kraji, nebo tam, kde soc. dem. vládne s podporou komunistů (Středočeský kraj), Onderka odpověděl, že takové vlády existují možná právě kvůli absenci podobného rozhodnutí. "To nechme až na příští rok. Jestli toto usnesení bude přijato, tak se s tím soc. dem. bude umět vypořádat," podotkl místopředseda.
"Bez jakýchkoli předběžných vyjednávání jsem s návrhem přišel na předsednictvo a mí kolegové ho a priori neodmítali," doplnil. Na otázku, zda chystá s přijetím takového návrhu spojit svou budoucnost ve vedení strany, Onderka podotkl, že na takové úvahy je ještě brzy. "Přesto vždy, kdy jsem kandidoval na jakýkoli post, jsem měl určitou představu. Nikdy jsem nedával ultimáta, ale jsou věci, které dělám poměrně rychle a rozhoduji se, za jakých podmínek chci pracovat a nechci pracovat," uzavřel.

 

Zdroj: Právo

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama