Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.05.2010 15:11:56

Zákaz v Lidových novinách? Právo na komentář pouze pro někoho?

Zákaz v Lidových novinách?  Právo na komentář pouze pro někoho?

K záležitostem města se redaktor svobodně vyjádřit může, primátor však ne.

 

 

K napsání tohoto článku mě nepřímo vyzvaly Lidové noviny, které dne 30. 4. 2010 na brněnské stránce uveřejnily komentář s názvem „Hlavně že se v Brně kope“.

Přišlo mi zcela logické, že jsem jako primátor reagoval. Ale poté, kdy jsem žádal o otištění své reakce na stránkách LN, mi bylo sděleno, že to uveřejnit nemohou s odůvodněním, že všechny tyto informace již v LN byly. Jelikož o tom nejsem přesvědčen a zároveň mě mrzí postoj LN, z mého pohledu jednostranný, mi nezbývá nic jiného, než moji reakci uveřejnit na internetových stránkách.

 

Dluh minulosti je veliký, daří se nám ho ale vymazat

 

Jestliže chceme mít přitažlivé a krásné město, musíme proto vždy něco udělat. Brno však patřilo mezi města, která byla v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století velice silně zanedbána. Prakticky se zde nic nového nestavělo, maximálně opravovalo už většinou ty nejtragičtější místa. Ještě teď mám v hlavně spousty obrázků a fotografií, které dokumentují škaredé a šedivé brněnské ulice, popraskané komunikace či odpadlé obrubníky chodníků.

 

Takové Brno si nikdo z nás jistě nepřeje. Dluh minulosti byl veliký na to, aby se zvládl během několika let. V současné době čerpáme desítky miliónů evropských prostředků na celou řadu projektů, mezi nimi také na opravu historického jádra města. Aktuálně se opravuje Moravské náměstí za 158 mil. Kč (z toho fondy EU 73 mil. Kč), které bude hotové v říjnu a první etapa Joštovy  ul.za 189 mil. Kč (z toho EU 120 mil. Kč). Když už jsme v této lokalitě začali kopat, dokončíme celou Joštovu až po ulici Údolní. Evropské prostředky jsou totiž určeny vždy na konkrétní projekty a my máme připravené zejména ty, které se dotýkají života každého občana. Takto opravujeme školní a mládežnická sportovní hřiště, revitalizujeme parky atd. Pod tímto úhlem pohledu jsme mohli v loňském roce vyčerpat např. z EU necelou půl miliardu korun na nové tramvaje. Ptám se, proč bychom měli tyto peníze nechat propadnout jenom proto, že kdo nic nedělá, nic nezkazí?

Řekli jsme si, že severní část centra má být jedna z nejvíce reprezentativních lokalit ve městě Brně. Právě na Joštově budou čtyřřadá stromořadí, nové lavičky a celý bulvár se vrátí svojí noblesou do třicátých let minulého století, kdy zde lidé korzovali a užívali si atmosféru tehdejšího brněnského štatlu.

Vím, že stavební práce nejsou pro nikoho příjemné, že prostředí je v současné době prašné, že zkrátka Brno je opět rozkopané, ale nemohu se vzdát myšlenky, že budeme mít město opět krásné, plné zeleně a plné lidí. Ne jako v sedmdesátých letech, kdy bylo škaredé a opuštěné.

 

 

Bc. Roman Onderka, MBA

primátor města Brna

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama