Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.07.2013 15:21:26

Zlepší životní prostředí a umožní rozvoj Brna. Retenční nádrž za 580 milionů Kč

Zlepší životní prostředí a umožní rozvoj Brna. Retenční nádrž za 580 milionů Kč

Brno - V Brně končí stavba unikátní retenční nádrže.

Je umístěna na kmenové kanalizační stoce B. Jedná se o jednu z největších investičních akcí financovaných z městského rozpočtu, její výstavba stála více než 580 milionů korun. Nádrž se nachází v podzemí u Jeneweinovy ulice poblíž soutoku Svratky a Svitavského náhonu, nad jejím stropem jsou umístěny přízemní provozní objekt a další menší technické zařízení a také parková zeleň.

„Retenční nádrž zkvalitní životní prostředí města a umožní současně jeho rozvoj. Existenci tohoto objektu Brňané nezaznamenají, protože je ukryta pod povrchem. Postavit ji však nebylo vzhledem ke složitým geologickým podmínkám jednoduché,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.


Retenční nádrž slouží v okamžiku, kdy při deštích kanalizace nestačí. Podle dlouhodobých sledování v Brně vydatně zaprší v průměru 85x ročně. Až dosud kmenová stoka B nestačila pojmout masy vody při 31 z 85 přívalových dešťů. Poblíž Jeneweinovy ulice voda přepadávala do Svratky a Svitavského náhonu. To se však nyní zásadně změní. Retenční nádrž o objemu 8 600 m³ v případě velkých dešťů zachytí masy vody a po odeznění dešťové události přečerpá do kmenové stoky vodu, která postupně odteče do Čistírny odpadních vod v Modřicích.

„Dno nádrže zakládali stavbaři v hloubce 31 metrů pod úrovní terénu. Mohutný betonový objekt je při deštích zaplněný vodou, navíc stojí v nestabilních geologických podmínkách. Stavbaři i toto úskalí zvládli a vytvořili tak v České republice unikátní retenční nádrž,“ dodal k parametrům nádrže primátor Brna Roman Onderka.

Retenční nádrž na kmenové stoce B pro rozvoj Brna znamená, že město a státní i soukromí investoři budou mít možnost díky novým podmínkám realizovat své stavební projekty. Ve vznikajícím Jižním centru začala růst nová městská čtvrť s dominantami výškových budov u Heršpické ulice. I další nové objekty a prostory budou potřebovat kanalizační síť napojenou i na kmenovou kanalizační stoku B s retenční nádrží u Jeneweinov
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama