Bc. Tomáš Popek

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.09.2012 14:13:55

Nezlomný Rath proti chobotnici

Nezlomný Rath proti chobotnici

Jak bylo v červnovém vystoupení Davida Ratha patrné, že se na něm pobyt ve vazbě podepsal, v tom zářijovém už to byl zase ten Rath, na kterého jsme všichni zvyklí. V jeho řeči zazněla spousta znepokojivých informací, které by neměly zapadnout.

David Rath je stále ve vazbě, ačkoliv k ní není důvod. Uznal to i okresní soud. Jenže soudkyně Kasíková, místopředsedkyně krajského středočeského soudu, poradkyně bývalého ministra Pospíšila z ODS, jejíž manžel je náměstkem ministra spravedlnosti Blažka z ODS, je názoru, že hrozí, že David Rath bude páchat trestnou činnost, protože zůstal poslancem, ačkoliv výkonu funkce, do které byl zvolen v demokratických volbách, vůbec nesouvisí s věcí, kvůli které byl zadržen.

Zatýkání méně známých levicových politiků před volbami, aby po jejich proběhnutí byli pro absenci důkazů propuštěni, je už takřka praxí a součástí předvolební kampaně. Preference však padají k 10 procentům a tak bylo třeba přitvrdit. Došlo tedy k obvinění politiků vrcholových. Kromě Davida Ratha byla obviněna také Vlasta Parkanová z TOP 09, tedy strany, která je hlavní konkurencí ODS na pravici. Podle mnoha indicií se zdá, že živelné neorganizované rozkrádačky státních peněz nahradil zločin organizovaný. Současné dění dává větě Kristýny Kočí „ODS má justici“ jiný rozměr.

Od samého počátku je v případě Davida Ratha abnormální množství podivností. Počínaje nasazením státní zástupkyně s jinou místní působností Lenky Bradáčové, která v té době byla poradkyní ministra spravedlnosti Pospíšila z ODS, až po neústavní vazbu v období před vydáním. Do medií byly řízeně vypouštěny dezinformace s cílem Davida Ratha co nejvíce zdiskreditovat. Ani po odhalení zjevných lží se samozřejmě nikdo neomluvil.

S fakty se manipuluje i nadále. Po tom, co daktyloskopický nález hovoří pro Ratha, náhodou unikly přepisy, které tvrdí, že peníze počítal někdo jiný. Sice to odporuje dříve zveřejněným pasážím, kde se všichni obvinění zaručeně rochnili v penězích a „experti“ nám tvrdili, jak specifický zvuk dělají bankovky. Nezapomenutelný je dramatický výstup Radka Johna o nezvratných důkazech po prvním jednání výboru. Bez reakce nezůstala ani zmínka o Kubiceho luxusní vile. Rathův dům se nafotí tak, aby vypadal co nejhonosněji, v případě Kubiceho, je postup opačný a je vybrán takový úhel, aby vypadal co nejobyčejněji. Navíc on těch domů má údajně více. Byl tedy určitě vybrán ten „správný“.

Uvidíme, jestli zareaguje i policie a po 4 měsících konečně vyslechne člověka, který podal trestní oznámení, na základě kterého byl David Rath měsíce odposloucháván. Taktéž by bylo dobré nechat vypracovat znalecký posudek. To, že je David Rath ve vazbě za údajné předražení Buštěhradu, aniž by se obvinění opíralo o nějaký materiál, je opět velmi zvláštní.

I přes neskutečnou masáž nenávistných médií stále spousta lidí Davidu Rathovi věří. V anketě na otázku „Volili byste Davida Ratha“ odpovědělo 65 procent kladně i přesto že se nacházela na pravicovém zpravodajském serveru. Tři tisíce hlasujících nejsou až tak zanedbatelný vzorek. Podpora Davida Ratha je tedy stále poměrně vysoká a hysterický distanc vedení sociální demokracie od její nejvýraznější postavy je spíše kontraproduktivní, protože řadu voličů zklamal.

Po čase už se ale řady poslanců znepokojených průběhem Rathovi kauzy začínají rozšiřovat. Uvidíme, jestli do voleb ještě někdo skončí ve vazbě, jak David Rath naznačoval. Se jmenováním Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní měl pravdu a tak se dá usuzovat, že nemá úplně špatné informace.

Jen termín Kubiceho chobotnice bude nepřesný. Vousatý plukovník v ministerské funkci bude jen caporegime neboli capo, čili šéf skupiny, který koordinuje práci jemu patřícím vojáků (pěšáků). Druhé chapadlo řídí capo Pospíšil, který už sice není ve funkci ministra spravedlnosti, ale lidi na potřebných postech už dosazeny má. Navíc nový ministr Blažek už byl také zpracován. Když se cukal se jmenováním Lenky Bradáčové do čela vrchního státního zastupitelství, vynořily se v mediích informace o jeho podezřelém působení na magistrátu v Brně. Po jejím jmenování vše jako náhodou utichlo. Při pohledu na dění okolo postu policejního prezidenta a jaký člověk byl jmenován, bude Ivan Langer minimálně consigliere. Íčko určitě ledacos od Mrázka okoukal a má spoustu zkušeností. Ale kdo je Capo di tutti capi to těžko odhadovat, Petr Nečas těžko. Ten může být maximálně tak sotto capo, a to ještě poměrně neschopný. Navíc Petr Tluchoř zamýšlí vendetu, proto se ho snaží pomocí daňového balíčku odstranit. Vše se děje v rámci kodexu rodiny, omertu nikdo logicky neporuší.

Současný stav politiky a justice začíná být už poměrně děsivý. Kam až to může zajít raději nedomýšlet. Jediný způsob jak něco změnit jsou volby. Bohužel si tento fakt lidé neuvědomují a apel Davida Ratha na diváky jeho vystoupení ve sněmovně, aby šli k volbám, byl na místě. Právě voliči jsou odpovědní, za to kdo nám nyní vládne. Nejen ti, co volili současné vládní strany, ale také ti co k volbám nepřišli. To, že není koho volit je jen výmluva. V krajských volbách kandiduje 93 subjektů. Řada z nich jsou pouze lokální uskupení, ale i tak je výběr poměrně značný a není důvod, aby 70 procent lidí k volbám nešlo. Obětovat 30 minut času na cestu k volební urně a vyjádření svého názoru je daleko účinnější než demonstrovat na Václavském náměstí, nebo nadávat u piva v hospodě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama