Bc. Tomáš Popek

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.10.2012 15:11:17

Zodpovědnost - jen heslo na plakátech

Zodpovědnost  - jen heslo na plakátech

Hlavně česká pravice a nezávislí kandidáti mají plno řečí o zodpovědnosti a nezadlužování. Je to jejich mantra, které sami nevěří. Když se podíváme na jejich reálnou politiku, jde o přesný opak toho, co nám tvrdí z plakátů.

Denně míjím billboard se sloganem o nezadlužování vlastních dětí. Asi by se hodilo dodat, že ti co to hlásají, myslí maximálně děti vlastní. Ono je to i poměrně chytře formulováno, protože slogan zní, že „zodpovědní nezadlužují…“. To, že jsme si zvolili ty z nich, kteří zodpovědní nejsou, už je náš problém.

Jakmile je důvěřiví lidé zvolí do vysněných funkcí obec, kraj, stát jsou pro ne jen kořist, kterou je třeba si nějak rozdělit. Protože v našem poměrném systému jsou nutností koalice, je dělení o dost složitější. Každý chce samozřejmě co největší podíl. Nejviditelnějším příkladem je naše současná vláda zmítaná šarvátkami od samotného jmenování prezidentem republiky.

Většina lidí asi řekne, že je to tím, že jsou politické strany a jejich vrcholní politici zkorumpovaní. Jenže ono to tak chodí i na nejnižší úrovni a i ze strany nestraníků. Velmi podobně to probíhá ve městech a obcích. Dovolím si krátký popis fungování pravicově nezávislého vedení jednoho 16tis. města. Jde pěkný příklad odpovědnosti pravice a „osvícených“ nestraníků v pohádkovém Jičíně, kde v době ekonomické recese zastupitelé rozhodli o výstavbě vědeckotechnického parku. Určitě je náhodou, že 6 zastupitelů, kteří pro projekt hlasovali, jsou v jeho realizačním týmu. Zbylí dostali jinou odměnu. Posty starosty, místostarostů a radních byly v půli volebního období nově obsazeny projekt podporujícími lidmi.

Ačkoliv i v mnohem větším Hradci Králové je problém plně naplnit vědeckotechnický park za 87 miliónů, v pětinovém Jičíně se bude stavět ještě větší, za 250 miliónů. Původně měl stát dokonce 350 milionů, ale protože „kompetentní“ vedení města neví, jestli bude třeba přičíst ještě DPH, raději byl projekt redukován na oněch 250 miliónů.

Všichni se zaštiťují dotací z EU. Ta ale nepokryje celou částku a asi 100 miliónů si bude muset město půjčit. Navíc se neuvádí, že EU požaduje 10 let fungování projektu. Což může být docela problém, jestliže existuje pouze jedna smlouva o smlouvě budoucí s jedním mini pivovarem. Ekonomika klesá, společnosti šetří, kde se dá, aby zůstaly v černých číslech. Nezájem o projekt ze strany existujících a začínajících firem, kterých vzniká málo a ještě hlavně v Praze (45%), je naprosto logický. Jen 11 z 21 zastupitelů ignoruje ekonomická fakta a čeká zázrak. Když to nevyjde, Jičín si bude muset půjčit 300 miliónů, což je zhruba roční rozpočet města. VVTP podporující zastupitele to zdá se vůbec netrápí a na proklamovanou zodpovědnost a nezadlužování se kašle.

Vehemence s jakou je projekt prosazován budí podezření, zda zúčastnění nemají i finanční motivaci k realizaci projektu. Že bude město předlužené a na spoustu let nebudou peníze na jakékoliv investice, tyto lidi netrápí. Zastupitel TOP 09, podporující projekt, majitel realitní kanceláře, který s oblibou výhodně kupuje pozemky a budovy v Jičíně, jistě rád od města nějakou nemovitost koupí, aby mu pomohl. Právě TOP 09 patří k největším zastáncům vědeckotechnického parku stejně jako SPOZ. Všichni pro byly i zástupci Volby pro město a Nezávislých kandidátů. ODS je v podpoře rozdělena. Projekt podporují jen ti, co z toho něco budou mít.

Odpovědnost a šetrnost pravice je jen mýtus. Pouze stejné, ne-li větší, množství peněz, utrácejí jiným způsobem než levice. To samé platí o stranách středových i nezávislých kandidátech, kteří jsou opět považováni za spásu politiky. Voliči několikrát spálili volbou účelových uskupení i zavedených politických stran. Momentálně je IN nestranickost a všechna ta krajská uskupení se mohou přetrhnout v předstírání nezávislosti a regionálnosti. Často je ale sponzorují stejní lidé, jako ony zavedené strany, aby si pojistili, že jim zůstane jejich vliv, a tak se volbou „nezávislých“ vůbec nic nezmění. To už je efektivnější kroužkování lidí na nevolitelných místech, kteří nejsou straně zavázáni a budou v první řadě myslet na své voliče.

Svou odpovědnost by si měl uvědomit každý občan. Jen pomocí voleb může něco změnit a tak by měl jít i k volbám nižšího řádu. Svou volbu však musí dobře zvážit. Až se začnou rušit nemocnice a školy, budovy a pozemky budou „výhodně“ prodávány, na silnicích bude možné jezdit pouze offroadem, a peníze poplynou jen do projektů, ze kterých zvolení „zodpovědní“ lidé budou něco mít, bude samozřejmě asi každý občan nespokojený. To už bude ale pozdě. Jejich zvolení zástupci budou argumentovat jako nyní ministr financí Kalousek: „Vždyť jste si nás zvolili.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama