Bc. Zdeněk Syblík

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.04.2016 15:52:00

Chraňme seniory více

Chraňme seniory více

Můžeme rozdávat více peněžních prostředků na důchodech či sociálních dávkách, ale důležité je vzdělávat i jejich příjemce, aby s poskytnutými penězi uměli lépe nakládat.

Celková částka, která jde dnes na výplatu důchodů, totiž činí 275 miliard korun, což je 40 % celého rozpočtu! A v zemi, kde žije deset milionů lidí, vyplácíme přes 3,5 milionu důchodů. Co bychom tedy mohli udělat, abychom seniorům zachovali důstojnou výši jejich penzí a přitom nepřetížili státní rozpočet?

Jednou z cest, jak zvýšit životní standard důchodců je finanční gramotnost – vzdělávání každého z nás, který se někdy ocitl v tíživé životní situaci a musel si zajít na úřad pro pomoc. Zvýšenou pozornost bychom měli zaměřit na osoby, které jsou v důchodovém věku. V minulosti neměli možnost získat adekvátní finanční znalosti, jednoduše proto, že komunistická éra to neumožňovala. V každodenním životě se ale naši senioři mohou setkávat se situacemi, které vyžadují, aby se v základních ekonomických pojmech orientovali. Z různých stran na ně útočí prodejci různých produktů, kteří se často snaží zneužít jejich nízké znalosti finančního trhu.

Mohou třeba nabízet debetní či kreditní karty, které zdánlivě znamenají stejnou věc. Je to ale mýlka. Obě jsou z plastu, s oběma se dá platit, ale liší se. Pokud mezi nimi neznáte rozdíly, můžete jednoduše přijít o peníze. Když platíte debetní kartou, utrácíte pouze svoje vlastní peníze, které máte na účtu v bance. Zatímco když platíte kreditní kartou, platíte cizími penězi, které Vám banka půjčila. Nemusíte je mít na účtu. Proto když si nepohlídáte včasné splacení, půjčka od banky se Vám může pekelně prodražit.

Podobných příkladů můžeme najít daleko více. Je proto vhodné se zaměřit na důslednou kontrolu dodržování práv všech subjektů, které poskytují finanční produkty zejména seniorům či osobám ve ztížené ekonomické situaci. Jednou ze změn, která se chystá a na níž jsem se aktivně podílel, je nová úprava spotřebitelských úvěrů. Je dobře, že nová regulace pomůže všem, kteří čerpají úvěry od podnikatelů. Nastaví jednoduchá a transparentní pravidla, aby nedocházelo k podvodům.

Druhou cestou, jak důchodcům zajistit vyšší příjem, je umožnit jim vydělat si peníze navíc bez zbytečných obstrukcí. Nový zákon o úvěru pro spotřebitele umožní, aby půjčky poskytovaly pouze osoby, které mají zkušenosti. Mezi ně patří i nemalý počet lidí v důchodovém věku, kteří si prodejem spotřebitelských úvěrů vylepšují nízký důchod. Seniorů, kteří si takto vypomáhají, není zrovna málo a převážně působí v regionech s vyšší nezaměstnaností, jako je Kladensko, Ústecký kraj nebo Ostravsko. Pokud by měli přijít o přivýdělek ke svému důchodu, bylo by to smutné.

Nová úprava zákona o úvěru pro spotřebitele, na jejíž implementaci se aktivně podílím, přinese ochranu seniorů, kteří nabízejí finanční produkty. Ve sněmovně proto chci iniciovat, aby se poplatek za registraci, který pro všechny prodejce, včetně seniorů, navrhuje Ministerstvo financí, snížil na přijatelnou úroveň. Dále se připojím k návrhu, aby se na seniory a další osoby, které nabízejí půjčky jako vedlejší činnost, neaplikovaly přísné požadavky ohledně vzdělání. Věřím, že se nám – sociálním demokratům, kteří jsme připravili základní principy nového zákona – podaří dotáhnout právní úpravu do znění, které ochrání nejen spotřebitele, ale také seniory pracující pro poskytovatele půjček.

Bc. Zdeněk Syblík, poslanec ČSSD a člen rozpočtového výboru

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama