Bc. Zuzana Kocumová

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.06.2022 22:09:00

Petice za zachování parku má přes tisíc podpisů

Petice za zachování parku má přes tisíc podpisů

Za týden od zveřejnění přibylo pod Petici proti rekonstrukci parku u muzea přes 1000 podpisů. A podpisy rychle přibývají i nadále.

 Dokonce se tato petice stala nejvíce podepisovanou za celý týden v rámci celé České republiky a její příznivci plánují i papírovou podobu. Po prázdninách bude petice předložena na projednání zastupitelstva Libereckého kraje.

Liberec

Současná podoba průčelí muzea se vzrostlým rododendronem (foto Jaromír Baxa)

 

„Po bouřlivém představení projektu, kde byl plný sál a přesto mnozí zastánci rekonstrukce říkali, že jde jen o pár ukřičených jedinců, je zájem o petici jednoznačným vzkazem: „Rekonstrukci opravdu nechceme, stávající podoba se nám líbí a jsme přesvědčeni, že veřejné peníze se dají využít jinde a lépe,“ komentuje veliký zájem veřejnosti autorka petice, Zuzana Kocumová.

Petice je dostupná ZDE.

Petice vznikla právě jako reakce na představení projektu, které bylo pod tlakem veřejnosti narychlo „předělané“ na připomínkování. Narychlo se vymýšlelo, kam občané mohou připomínky posílat, nebylo řečeno kdy a do kdy budou vypořádány, protože se s tím prostě nepočítalo.

„Z vystupování paní radní Vinklátové (Starostové pro LK) bylo už na veřejném projednání jasné, že si do projektu nijak výrazně mluvit nenechají. Opakovaně se vyjádřila, že park je památkově chráněný, a proto jeho podobu bude diskutovat s odborníky, ale ne veřejností. Takže připomínkování může přinést jen kosmetické úpravy. To jsem vnímala já i mnoho dalších přítomných, následně se tak na mě začali lidé obracet, zda bych nesepsala petici,“ přiblížila okolnosti vzniku petice Zuzana Kocumová.

Lidé, kteří se pod petici podepisují, připojují i mnoho vzkazů i rozepisují důvody, proč s plánovanou rekonstrukcí nesouhlasí. Převažují hlasy, které dávají za pravdu úvodnímu textu: „Park se nám líbí tak, jak je, má své kouzlo a krásu, chybí nám jen lepší údržba.“

„Je to takový český zvyk, nechat věci zchátrat a poté se zanedbanou údržbu snažit dohnat velkým projektem. Sehnat velké peníze na kompletní rekonstrukci a zmobilizovat síly na krátké období realizace projektu, to je pro politiky paradoxně snazší než zajistit a kontrolovat odpovědnou údržbu. Jenže zde se to dotýká krásného místa, ke kterému mají tisíce lidí silný vztah. A ti lidí volají právě jen po údržbě, ne násilném překopání podoby parku,“ dodává Kocumová.

rekonstrukce

Vizualizace chystané rekonstrukce. Náměstkyně Vinklátová (Starostové pro LK) o ní sice tvrdí, že tato vizualizace řešení zkresluje, nicméně za rok od jejího zveřejnění a pokračujícího projektování si nenechala zpracovat vizualizace upravené. Navíc dlažba namísto trávníků zůstane dlažbou, bez ohledu na formu vizualizace. (foto Ateliér Krejčiříkovi/Liberecký kraj)

Rekonstrukce parku byla před rokem odhadnuta na 34 mil. Kč, při nárůstu cen ve stavebnictví se náklady vyšplhají ještě mnohem výše. Ekonomický pohled na věc tak přidává Jaromír Baxa, kandidát na primátora za uskupení Liberec otevřený lidem: „Nikdo z nás by nenechal svůj dům či zahradu zchátrat s tím, že počká, až se někde zázračně objeví peníze na velký projekt obnovy. To je ale přesně postup Libereckého kraje v případě parku u muzea. Dlouhé roky péči o zeleň, lavičky, pěšiny zanedbával. A teď to využívá jako záminku pro útratu desítek milionů ve velké stavební zakázce. Tenhle přístup ke správě veřejného majetku je potřeba zásadně změnit.“

Petice ještě poběží ještě přes prázdniny a nejspíš v září ji její autorka předloží k projednání Zastupitelstvu Libereckého kraje. 1000 podpisů je limitem daným zákonem o krajích, aby se peticí muselo zastupitelstvo zabývat. Zákon sice předepisuje „papírovou“ formu petice, nicméně lze předpokládat, že v roce 2022 bude ze strany vedení kraje akceptována i elektronická forma, odpovídající současnému stavu technologií. Všechny podpisy jsou na webu petice.com ověřovány přes jedinečný mail, tím je legitimita petice dostatečně zajištěna.

„Chci věřit, že tentokrát bude radní Vinklátová a její političtí partneři veřejnosti skutečně naslouchat a tak nebývalý zájem veřejnosti je přiměje rekonstrukci odvolat,“ přeje si Kocumová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama