Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2010 23:52:16

Česká pirátská strana šíří WikiLeaks

Česká pirátská strana šíří WikiLeaks

Praha - 05.12.2010 - tisková zpráva České pirátské strany

Česká pirátská strana dnes spustila kopii webové stránky WikiLeaks na doméně http://wikileaks.piratskastrana.cz. Nejedná se o pouhé přesměrování na původní adresu WikiLeaks, ale o přesnou kopii, která bude pravidelně aktualizována.

Pirátské strany z celého světa, včetně České pirátské strany, dnes potvrdily své zapálení pro svobodný přístup k informacím v globálním měřítku. Kvůli ohrožení svobody informací, názoru a tisku přijaly pirátské strany společnou rezoluci, podle níž zpřístupní informace zablokovaného serveru Wikileaks. Má k tomu sloužit celosvětová síť průběžně aktualizovaných kopií webové stránky (mirror). Mirrory umožní, aby zveřejnění amerických diplomatických depeší mohlo pokračovat a aby již vydané depeše byly nadále dostupné.

Infrastruktura vytvořená pirátskými stranami nepřesměrovává provoz na hlavní server, ale fyzicky hostuje původní informace ze serveru Wikileaks na vlastním hardware. „Toto rozhodnutí neznamená, že bychom se hlásili ke konkrétním akcím organizace Wikileaks,“ zdůrazňuje Jakub Michálek, člen předsednictva Pirate Parties International. „Tuto platformu pro zpřístupnění informací chceme poskytnout všem ostatním, kteří potřebují zajistit, aby informace nebyly smazány nebo blokovány.“

Na projektu se v současnosti podílejí pirátské strany z mnoha zemí a další pirátské strany se přidávají každý den. Infrastruktura je vytvořena způsobem, že smazání nebo zablokování některé její části neovlivní dostupnost informací jako celku.

Jakub Michálek shrnuje: „Tento boj rozhodne o zachování základních svobod na Internetu. Pokusy jakékoliv vlády o útok na svobodu tisku a omezování svobody slova jsou pro nás nepřijatelné.“

Odkazy:

Pro dotazy tisku a rozhovory prosím kontaktujte

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama