Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2010 11:19:12

Itálie: Sbohem rozume...

Itálie: Sbohem rozume...

26.2.2010 - glosa České pirátské strany

Nejen u nás, ale i v Itálii mají nezávislé soudce. Jsou nezávislí nejen na politicích, ale i na technických znalostech, logickém úsudku i zdravém rozumu. Jak jinak si vysvětlit rozhodnutí soudce Milánského městského soudu (Milano city court - zdroj BBS) Oscara Magiho, že tři italští manažeři firmy Google jsou zodpovědní za zveřejnění videa, na kterém byl šikanován mladík postižený Downovým syndromem?

Na server Google video nahráli žáci z Turína a není v technických ani personálních možnostech Google, ale ani jiných společností, provozujících podobné servery, kontrolovat veškerý obsah.  Navíc odsouzení manažeři Google video z webu smazali ihned po tom, co na něj byli upozorněni italskými úřady. Čin, který byl zachycen na inkriminovaném videu je opovrženíhodný, ale měli by za něj být potrestáni především viníci celého incidentu, k nimž se zmínění manažeři Google rozhodně  neřadí. A navíc, není to dokonce tak, že bez svobodného internetu by se na celý zločin vůbec nepřišlo a skuteční viníci by zůstali neodhaleni a nepotrestáni?

Buď soudce nechápe, že jeho požadavek na kontrolu veškerého obsahu je nerealizovatelný (a jeho přínos je minimálně sporný), nebo to naopak chápe až moc dobře a chce docílit jakési autocenzury provozovatelů serveru. To by ovšem znamenalo velmi drastické omezení svobody internetu na celém světě.

Rozsudek ještě není pravomocný a Google již oznámil, že se proti rozsudku odvolá. Musíme doufat, že zdravý rozum nakonec zvítězí.

Linky:

Průlomový verdikt. Šéfové Googlu nesou vinu za video na internetu - technet.idnes.cz/lide-z-italskeho-google-odsouzeni-kvuli-videu-f4p-/sw_internet.asp

Mediální odbor ČPS

  • Jan Podhajský, jan.podhajsky(zav)ceskapiratskastrana.cz
  • Jaroslav Kučera, jaroslav.kucera(zav)ceskapiratskastrana.cz
  • Petr Vileta, petr.vileta(zav)ceskapiratskastrana.cz
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama