Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.08.2022 5:29:00

Konec menstruační chudobě

Konec menstruační chudobě

Komentář na facebookovém profilu k návrhu poskytovat ženám bezplatně hygienické pomůcky.

Skotské ženy budou mít v rámci boje proti „menstruační chudobě“ od příštího týdne vložky a tampony k dispozici zadarmo.

Co je menstruační chudoba? Je to dost jednoduché: některé ženy si prostě nemohou dovolit koupit každý měsíc hygienické pomůcky, které s menstruací souvisí a které potřebují. Jsou tak vystaveny nejen zdravotnímu riziku, ale i nepříjemným situacím.

„Menstruace není volba. Poskytovat bezplatný přístup k pomůckám, které tento nevyhnutelný proces vyžaduje, je podle mě základní předpoklad pro rovnost a důstojnost ve společnosti. Nevidím důvod, proč by totéž nemohlo být u nás v Česku . Místo toho zatím máme nejvyšší DPH (21 %) sazbu právě na hygienické pomůcky. Přitom například do českých potravinových bank (které nerozdávají jen jídlo) šlo od roku 2017 na menstruační pomůcky 3,85 milionů korun," říká pirátská poslankyně Klára Kocmanová.

Jsme vyspělá země a mělo by být samozřejmostí, že ženy napříč společností budou mít k tak základní a potřebné věci přístup!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama