Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.01.2018 22:16:00

MF odmítlo poskytnout plné znění vyšetřovacího spisu, Piráti podali rozklad

MF odmítlo poskytnout plné znění vyšetřovacího spisu, Piráti podali rozklad

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek obdržel odpověď na písemnou interpelaci zaslanou ministryni Aleně Schillerové.

Poslanec Pirátů žádal kopie písemností, které Ministerstvo financí ČR obdrželo od orgánů EU v kauze Čapí hnízdo a zajímalo ho, z jakých prostředků bude hrazena částka pokrývající dotaci farmě Čapí hnízdo ve výši 50 milionů korun. Ministerstvo odmítlo dokumenty zveřejnit a nárok na náhradu škodu dosud neuplatnilo.

Na základě neochoty poskytnout veškeré materiály ze zprávy OLAF, podal Jakub Michálek minulý týden rozklad k rozkladové komisi Ministerstva financí ČR. „Na základě prostudování této zprávy se domnívám, že by se měla zveřejnit v plném znění. Nevidím důvod, proč by neměla být poskytnuta i veřejnosti. Tím spíše, že došlo k vynětí dotace pro farmu Čapí hnízdo z Regionálního operačního programu Střední Čechy. Ministerstvo již dříve uvedlo na svém webu zavádějící informace ke zprávě OLAF. Jediné, co nyní veřejnost s jistotou ví, je to, že se složí na 50 milionů, které skončily v Čapím hnízdě,“ uvedl Jakub Michálek. Kromě iniciativy vyvinuté vůči ministerstvu, požádal Michálek o projednání zveřejnění zprávy i na Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, a to s ohledem na veřejný zájem. Michálek, který je vystudovaný právník, rovněž vyjádřil na základě prostudování celého materiálu přesvědčení, že zveřejnění nemůže omezit trestní řízení.

Michálek rovněž ministerstvo požádal o vysvětlení toho, zda bude ministerstvo nárok na náhradu vzniklé škody uplatňovat v rámci trestního řízení nebo jiným zákonným způsobem, aby se zabránilo promlčení. Ministerstvo financí uvedlo, že vzhledem k stále probíhajícímu přípravnému řízení zatím neuplatnilo nárok na náhradu škody. Nicméně nevylučuje, že po seznámení se spisem takový návrh podá, a že s případným nárokem na náhradu škody by se měl k řízení připojit poskytovatel dotace, tj. Regionální rada Regionu soudržnosti Střední Čechy, jakožto primárně poškozená osoba.

Ministerstvo už dříve avizovalo, že vyjme dotace pro Čapí hnízdo z dotačního programu, a to bez ohledu na to, že výboru ROP Střední Čechy před týdnem odhlasoval nevyjmutí této dotace z evropského financování. K tomu skutečně došlo v pondělí 29. ledna. Ve středočeském výboru ROP navíc došlo v pondělí 29. ledna k personálním změnám. Patnáctičlenný výbor ovládala dosud koalice ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů. Ta se loni rozpadla a nynější vedení kraje tomu chce přizpůsobit i složení Výboru ROP Střední Čechy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama