Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.05.2019 7:32:00

Požadovali jsme členství v pro nás zásadních výborech

Požadovali jsme členství v pro nás zásadních výborech

Nově zvolení pirátští europoslanci se zúčastnili společného jednání v rámci politické skupiny Greens/Evropská svobodná aliance.

 „Setkání přineslo významný pokrok ve vyjednávání o vstupu do této frakce, ve které je nejlepší předpoklad k prosazení našeho volebního programu,” uvedl lídr kandidátky do eurovoleb Marcel Kolaja.

Jednání kromě jiného zahrnovala také požadavky, které frakce vznese vůči budoucímu předsedovi Evropské komise. „Jednou z nich bude náš požadavek na zastavení nové legislativy o monitoringu osob,” vysvětluje německý pirátský europoslanec Patrick Breyer. „Aniž bychom bránili naši svobodu a základní práva na soukromí, směřujeme bez odporu do společnosti permanentního sledování a vzájemné nedůvěry. Budeme prosazovat svobodu projevu na internetu a bránit cenzuře ve všech jejích podobách,” dodává Breyer.

Další z požadavků je bezodkladné zveřejnění šetření Evropské komise ohledně střetu zájmu českého premiéra Andreje Babiše a auditu společnosti Agrofert. „Není to jen o Andreji Babišovi, jak si o sobě často sám myslí, ale zejména o dalších analogických případech v budoucnu. Evropská komise musí takovéto zprávy zveřejňovat ve stejný okamžik, jako je zasílá národním vládám. Není žádný důvod, aby je zadržovala,” uvádí europoslanec Mikuláš Peksa.

Kromě programových shod se jednání v politické skupině soustředí také na obsazení jednotlivých výborů Evropského parlamentu. „V jednáních jsme požadovali členství v pro nás zásadních výborech. Jsou jimi Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů (IMCO), Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE), Výbor pro mezinárodní obchod (INTA) a Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE). Účast v těchto výborech nám umožní prosadit programové priority, které jsme představili ve volbách,” uvedla europoslankyně a předsedkyně Evropské pirátské strany Markéta Gregorová.

Evropští piráti se také pokusí získat místo přímo v předsednictvu Greens/Evropská svobodná aliance. „Je pro nás velmi důležité, abychom byli autentická a samostatná síla v rámci skupiny se svojí vlastní identitou. Věříme, a jednání to potvrzují, že Greens/Evropská svobodná aliance je otevřenou, integrující skupinou, ve které jsou naše názory a nápady upřímně reflektovány. Rádi bychom naše kolegy europoslance obohatili o pirátský pohled na společnost a její další vývoj,” uvádí dále Kolaja a dodává: „Samozřejmě, že se ve všech bodech neshodneme na sto procent, ale vedení skupiny je velmi otevřené a chápe, že v zásadních věcech se budeme držet pirátského programu.”

„Politická skupina ALDE, se kterou jsme také v kontaktu, zatím neučinila jediný krok, který by naznačoval, že chce přestat podporovat hnutí ANO v jeho krytí kauz Andreje Babiše,” dodává Kolaja. „Nemůžeme tedy být v jedné skupině se stranou, jejíž předseda je trestně stíhaný a je v zásadním střetu zájmů.”

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama