Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.09.2017 19:34:00

Praha tratí desítky milionů ročně na pronájmech restaurací. Chceme je přesoutěži

Praha tratí desítky milionů ročně na pronájmech restaurací. Chceme je přesoutěži

Rada hlavního města Prahy na svém úterním jednání schválila novou nájemní smlouvu na restauraci v Rytířské ulici.

 Za pronájem restaurace, kterou Praha dříve pronajímala za 500 000 Kč ročně, bude nový provozovatel platit desetinásobek - 5,4 milionu Kč ročně. V cenách za metr čtvereční za rok došlo k nárůstů z 3800 Kč na 41 600 Kč za rok (nejnižší nabídka ve výběrovém řízení byla 21 000 Kč).

Magistrát na Praze 1 pronajímá zhruba 40 restaurací, velkou část z nich přitom za nízké ceny pohybující se v řádech několika málo tisíc Kč za metr čtvereční za rok. Průměr je 5000 Kč. Přitom některé restaurace platí troj- i čtyřnásobek této částky, ačkoliv jsou na podobně lukrativních adresách.

Pražský zastupitel za Piráty Adam Zábranský, který se problematikou městských nájmů zabývá, k tomu říká: „Je možné, že dřívější výběrová řízení nebyla tak úplně otevřená, nebo prostě byla jen zpackaná. Nyní je vhodný čas na přesoutěžení nájmů restaurací, město tak může získat o desítky milionů ročně více.“

Piráti dlouhodobě upozorňují na nehospodárné pronajímání nebytových prostor Prahou. Zastupitel Adam Zábranský například dříve odhalil, že Praha 1 pronajímá restauraci na Václavském náměstí za hubičku Ivo Rittigovi (více ZDE). Audit Institutu plánování a rozvoje před dvěma lety vyčíslil, že na nevýhodném pronájmu kanceláří Praha tratí až stovky milionů korun ročně (více ZDE).

Pirátům se do Protikorupční strategie hlavního města Prahy podařilo prosadit, aby Praha přehledně zveřejňovala seznam nájmů nebytových prostor a alespoň jednou za tři roky provedla audit hospodárnosti nájemních vztahů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama