Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.01.2023 15:45:00

Priority švédského předsednictví jsou dobré, některá témata ale chybí

Priority švédského předsednictví jsou dobré, některá témata ale chybí

Priority švédského předsednictví Radě EU jsou celkově dobře zvolené. Shodují se na tom pirátští europoslanci. Podle nich ale zároveň chybí, podobně jako u toho českého předsednictví, důraz na řešení současné i budoucí migrace.

 Mezi hlavní priority Švédska patří bezpečnost, konkurenceschopnost, ekologická a energetická transformace, demokratické hodnoty a právní stát.

„Považuji za extrémně důležitou trvající podporu Ukrajiny, ke které se švédské předsednictví dnes zavázalo. Za neméně důležitou však považuji i důraz na dodržování zásad právního státu. Za Piráty budeme bedlivě sledovat, zda tuto prioritu švédské předsednictví dodrží a zda se bude skutečně vymezovat vůči rozpadu právního státu v Maďarsku a Polsku. Je v našem zájmu, aby v postoji k dodržování vlády práva nepolevovala žádná z evropských institucí. Evropské fondy nesmí končit v rukách maďarských oligarchů, jde o peníze nás všech,“ říká europoslanec a kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

„Jsem ráda, že švédský premiér jako první prioritu předsednictví zmínil odhodlání pokračovat v trendu nastoleném Českou republikou, tedy k jednoznačné podpoře Ukrajiny v boji s ruskou invazí. Jako členku zelené frakce mě těší i druhá priorita, ve které se bude Švédsko coby jeden z klimatických lídrů Evropy snažit promítnout tento svůj vliv do celé EU. Ani válka totiž klimatickou změnu nezastavila, naopak odhalila zranitelnost našich systémů závislých na fosilních zdrojích v rukou autoritářů. Co vnímám naopak jako slabinu je malý důraz na řešení migrace současné i budoucí. To se nám bohužel vrátí jako bumerang,“ komentuje švédské předsednictví Markéta Gregorová.

Europoslanec Mikuláš Peksa podporuje transformaci na udržitelnou ekonomiku, která úspěšně navazuje i na české předsednictví. „Švédské předsednictví se chce v energetice a klimatu soustředit nově víc na investice do inovativních technologií. To považujeme za důležitý a správný krok. Znamená to, že budeme víc diskutovat o jednotlivých efektivních a úsporných řešeních pro domácnosti, přírodu i průmysl a nebude to už jen debata o závazcích kdesi v budoucnu. Je to další posun ke konkrétním změnám,“ doplňuje Peksa.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama