Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.02.2020 10:41:00

Bydlení se pro mnohé stává nedosažitelným luxusem

Bydlení se pro mnohé stává nedosažitelným luxusem

Komentář na facebookovém profilu k návrhu regulace nájmů

 Češi musí šetřit na koupi nového bydlení v průměru více než 11 let. A ceny nájmů? Rostou neuvěřitelnou rychlostí.

V tom, kolik platů nás koupě bydlení stojí, jsme se dostali dokonce na špičku zemí celé EU! Bydlení se pro mnohé z nás stává nedosažitelným luxusem. Mzdy se sice v posledních letech také zvyšovaly, ale zdaleka ne tak rychle jako ceny nemovitostí a nájemného. A naděje na zlepšení? Ty podle prognóz expertů bohužel čekat nemůžeme.

„Máme nejméně dostupné bydlení v Evropě. Nemohu si pomoci, ale to je pádný důvod pro mimořádná opatření a pro to, aby vláda konala rychle a razantně," vyjádřila se naše poslankyně Kateřina Valachová.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová souhlasí s tím, že je situace neudržitelná a zvažuje proto zavedení regulace nájemného, které by zakazovalo účtovat nájemníkům vyšší než stanovené nájemné. Inspiruje se také v zahraničí, především v Německu. Berlín například nedávno zmrazil výši nájemného na pět let. K regulacím a dalším opatřením na podporu finančně dostupného bydlení přistoupili i Düsseldorf a Mnichov.

O tom všem budeme ještě pečlivě jednat. Ale co myslíte vy? Pomohl by návrat regulace nájemného se současnou bytovou krizí a neustále se zvyšujícím cenám nemovitostí a nájemného? Hlasujte v naší anketě ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama