ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.01.2019 11:38:00

Se zavedením elektronických dálničních kuponů pomůže Rakousko

Se zavedením elektronických dálničních kuponů pomůže Rakousko

Rakouské ředitelství silnic a dálnic (Asfinag) poradí se zavedením elektronického výběru dálničních poplatků. Konzultace poskytne Státnímu fondu dopravní infrastruktury, které plánuje tzv. videotolling zavést od roku 2021.

 Dohodli se na tom v Praze český ministr dopravy Dan Ťok spolu se svým rakouským protějškem Norbertem Hoferem.

„Stejně jako v Rakousku nebo na Slovensku půjde zaregistrovat přes e-shop registrační značka vozidla, zaplatit dálniční poplatek a jezdit. Kontrolu pak obstará několik stálých nebo mobilních kamer. Odborníci z Asfinag nám poradí, na co si při přípravě a zprovoznění systému dát pozor,“ řekl po jednání ministr dopravy Dan Ťok.

Rakouský ministr Norbert Hofer uvedl, že zájem o nákup elektronických známek se v Rakousku neustále zvyšuje, i když zatím dvě třetiny řidičů využívá klasický kupon, který je stále možné na rakouských dálnicích používat. Český model ovšem počítá s přechodem na plně elektronický systém od roku 2021. Zavedení tzv. videotollingu umožní snížit roční náklady o 100 milionů korun, v roce 2017 stál tisk a distribuce kuponů 314 milionů.

Oba ministři také řešili modernizaci přeshraničních železničních tratí, rychlejší železniční spojení mezi Prahou a Lincem nebo přípravu smluv o propojení jihočeské D3 s rakouskou S10, či připravovanou výstavbu hraničního mostu mezi D52 u Mikulova a A5 přes vodní tok Včelínek/Niklasgraben.

Při jednání se také rakouský ministr Hofer shodl s ministrem Ťokem na nutnosti zjednodušit a zkrátit povolovací a schvalovací řízení u staveb. Délka všech procesů i v Rakousku dosahuje někdy 20 až 25 let. Častým problémem obou zemí při výstavbě dálnic jsou také náhle objevné zvlášť chráněné živočišné druhy nebo složitý a zdlouhavý proces posuzování vlivu staveb na životní prostředí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama