ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.05.2010 20:09:00

Lepší podmínky pro mladé lékaře

Lepší podmínky pro mladé lékaře

MZ mění systém financování rezidenčních míst pro mladé lékaře.

Ministerstvo zdravotnictví ČR reaguje na požadavky odborné veřejnosti na změnu systému specializační přípravy mladých lékařů v České republice a připravuje v rámci dotačního programu na rezidenční místa některé zásadní změny. Ty by měly přinést mladým lékařům lepší podmínky při financování jejich specializačního vzdělávání - zejména se jedná o vyplácení dotací přímo na účet rezidenta, možnost využít dotaci v rámci základního kmene a možnost absolvování stáže v zahraničí. Zároveň vychází vstříc také při zařazování lékařů do oboru prostřednictvím lékařských fakult.
 
V případě Rezidenčních míst je hlavními cíli plánované úpravy systému přesunutí části dotace přímo konkrétnímu rezidentovi, zajištění minimální částky pět tisíc korun měsíčně pro rezidenta a dále ještě i její procentuální navýšení s ohledem na konkrétní výši dotace v konkrétním oboru pro daný rok. Dotace bude měsíčně vyplácena na účet rezidenta a využití dotace bude zaměřeno na specializační vzdělávání v rámci základního kmene. „Zamýšlené úpravy jsou připravovány na základě dvouletých zkušeností s programem rezidenčních míst a na základě reakcí odborné veřejnosti na stávající model rezidenčních míst," vysvětluje ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.
 
Pro definování jednotlivých specializací bude v průběhu příštího týdne zřízena pracovní skupina, která bude revidovat počet základních vzdělávacích kmenů. Ministerstvo zdravotnictví zajistí, aby připomínky nejen Mladých lékařů, ale i připomínky ostatních skupin k náplni vzdělávacích programů byly projednány s jejich autory, tzn. odbornými společnostmi podle jednotlivých specializací.

V rámci povinnosti rezidenta je nejen splnit všechny požadavky vzdělávacího programu a složit atestační zkoušku po době trvání specializačního vzdělávání zvýšeném o tři roky, ale také vykonávat zdravotnické povolání po dobu nejméně pěti let od data ukončení specializačního vzdělávání na území České republiky v oboru, ve kterém získal specializovanou způsobilost. Ke změnám dochází i v rámci samotného čerpání dotací. Vybraný uchazeč se stává rezidentem okamžikem uzavření stabilizační dohody s Ministerstvem zdravotnictví ČR, zároveň bude vydáno rozhodnutí pro více účastníků řízení (akreditované zařízení a pro rezidenta/y) o poskytnutí dotace, s uvedením konkrétní výše dotace. „Tím uvedená část dotace půjde nově přímo na účet rezidenta a bude se v podstatě jednat o stipendium k platu navíc", uvádí Marek Šnajdr, první náměstek ministryně zdravotnictví a dodává, „samozřejmě stále platí také možnost, že stáž absolvovaná v zahraničí se započítává do vzdělávání".
 
Ministerstvo ve spolupráci s děkany lékařských fakult připravuje od července spustit možnost svobodné volby lékařské fakulty, která příslušného absolventa zařadí do vybraného oboru specializačního vzdělávání. Doposud tuto činnost pro ministerstvo zdravotnictví vykonávalo IPVZ.
 
Připomeňme, že za účelem podpory specializačního vzdělávání lékařů ze státního rozpočtu byl v roce 2009 spuštěn dotační program Ministerstva zdravotnictví ČR Rezidenční místa s částkou 1 miliardy korun na dva roky.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama