Dana Lapáčková

  • TOP 09
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.10.2014 20:33:47

O volbách

O volbách

Zamyšlení nad účastí v komunálních volbách

Od včerejšího uzavření volebních místností jsem průběžně na síti a čekaje na výsledky si čtu si komentáře ze všech stran. A pocity to byly všelijaké - od prvotního nedočkání, jak to vlastně dopadlo nejen ve volebním okrsku, kde jsem byla členem komise, ale i v městě, kde žiji, či v místech, kde kandidovali mí přátelé, až po zklamání, kolik lidí dění ve svých obcích zajímá ...

Na rozdíl od všech předcházejících voleb se totiž uskutečnily i volby MOJE - sama jsem byla kandidátkou na zastupitele za svou TOP 09 v Liberci. Ne že bych čekala nějaký závratný úspěch a zvolení, ale i jedno z předních míst na kandidátce jsem brala jako nesmírnou čest, závazek a projev důvěry svých stranických kolegů. A volební výsledek, ač nezvolena, mě potěšil a dojal - nejsem rodák, ani nevlastním vysokoškolský titul před a za jménem, ani atraktivní profesi, jsem jen žena středních let, která svou kandidaturou projevila vůli a odvahu dělat něco pro město, ve kterém žije, a třeba něco změnit, a přesto všechno mi svou důvěru dalo 1 513 občanů Liberce, a za to jim nepřestanu být vděčná.

Kdysi jsem jednomu příteli psala, že v Liberci jsme spíše "parta Hic" a že to sofistikované kaliště začíná o několik pater výše, až teď vím, jak moc jsem se zmýlila - to na okraj. Ne, nejsem zklamaná, spíše mi ubylo něco iluzí a přibylo o to více zdravého pragmatismu. Tolik osobní poznámky.

Nyní obecně - ještě stále mě překvapuje nezájem lidí volit, a tím pádem ovlivňovat život v obci, kde žijí, pracují a vychovávají své děti - vyjádřeno čísly - téměř 70% lidí to prostě nezajímá. Argument, že není z čeho vybírat, dost pokulhává - kandidujte a změňte to, pokud máte nápady a vize, jak zlepšit život v místě, kde žijete. A pokud vaše představy zaujmou více lidí, budete třeba zvoleni, a pak je proveďte, o tom to je. Copak vás vážně nezajímá, jak obec, město, či městská část hospodaří s vašimi penězi? Kde opraví chodníky, postaví novou školu, či školku, jestli někde nezruší autobusovou zastávku? Kde možná zruší divadlo, anebo kolik úředníků je placeno z vašich peněz? Že vaší neúčastí u voleb se klidně může stát, že vámi nevolené zastupitelstvo může konat proti vaší vůli a neřešit to, co byste řešit chtěli a potřebovali? Je to vaše obec, či město, tak o nich rozhodujte a nenechávejte to na někom jiném ...

Jsme vážně nemocní - ta nemoc má i své jméno, je jako droga, jen s tím rozdílem, že je zdarma, nevyrábí se, ani nepěstuje, ale nakažlivost roste přímo úměrně tím, jak moc se zaobíráme jen sami sebou. Jmenuje se lhostejnost. Myslíme si, že když zavřeme dveře svého bytu nebo domu, že nic nepokazíme, že se najde někdo, kdo to vyřeší za nás. Možná, ale rozhodně ne podle našich představ, a nadávat pak na poměry je ryze český sport.

Lidi, proboha, proberte se - když už pro nikoho, volte alespoň pro své děti. Aby alespoň ony žily v místech, kde budou šťastné. Aby věděly, že podílet se na chodu obce, kde žijí, je normální a přirozené. Že "otravovat" své zastupitele je jejich nezadatelné právo, pokud si je zvolily. Ale nevolit, a tím pádem nepodílet se na životě své obce, jim tohle právo bere ... A že jen od těch, pro které je zodpovědnost za druhé přirozeností, můžeme čekat lepší zítřky, lhostejností totiž ještě nikdo nikdy nic nezměnil.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama