David Pražák

  • ANO 2011
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.06.2022 7:43:00

V záplavě špatných zpráv jedna dobrá

V záplavě špatných zpráv jedna dobrá

Komentář na facebookovém profilu k družstevnímu bydlení.

 V záplavě špatných zpráv přichází i jedna dobrá, a to pro družstevníky,

Cestu „mého“ návrhu legislativním procesem, který by je osvobodil od daně v rámci bezúplatných převodů podílů na bytových domech, utnuly podzimní volby. Jsem ale rád, že se toho chytla i současná vláda a na včerejším jednání osvobození od daně schválila. Předpokládám, že vládní návrh projde sněmovnou i senátem bez problémů a získá podporu napříč politickým spektrem do konce roku.

Pro bytová družstva po celé ČR tak přichází velká úleva. Osvobození od daně má platit zpětně. Při dnešních tržních cenách bytů by totiž někteří družstevníci na daních mohli zaplatit víc, než byla původní dotace. Daňová povinnost vyplývá z převodu bytů a před 20 lety, kdy družstevníci podepisovali smlouvy, s ní nikdo nepočítal.

A jen doplňuji, že se jedná o bytové domy, které byly postaveny v letech 1995-2007 za pomoci dotací ze Státního fondu rozvoje bydlení nebo z programu podporujícího výstavbu nájemních bytů a technické infrastruktury, a u nichž se obec zavázala bezúplatně nebo za 1 Kč, zpravidla po uplynutí 20 let, převést svůj podíl na bytovém domě většinou na bytové družstvo.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama