David Smoljak

  • STAN
  • Praha 9
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.02.2024 17:15:00

Digital Services Act. Hra bez pravidel končí

Digital Services Act. Hra bez pravidel končí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k regulaci sociálních sítí.

 Konec hry bez pravidel!

Před dvaceti lety vznikl Facebook. Sociální síť, která měla lidi spojovat a umožnit jim, aby spolu sdíleli zážitky, zkušenosti a inovativní podněty.

Díky obchodnímu modelu postavenému na prodeji reklamy ale vznikl systém, jehož hlavním cílem je přitáhnout pozornost uživatelů a odtud už celkem zákonitě vedla cesta k algoritmickému nastavení, které upřednostňuje emotivní polarizační obsah.

Výsledek známe. Sítě, které nás měly spojovat, nás díky personalizovanému obsahu rozdělily do názorově nesmiřitelných bublin a spolu s covidovou pandemií, klimatickou krizí a bezprecedentním pustošením světového řádu ze strany Ruska notně napomohly dnešnímu stavu, kdy i lidé v nejbližším sousedství přestali sdílet společnou představu o realitě světa kolem nás.

A tak vidíme, že někteří z nás skutečně vášnivě věří tomu, že země je placatá, pandemie přelud a válečný zločinec Putin mírotvorce.

Sociální sítě nejsou jediným viníkem tohoto stavu. Ale notně se na jeho formování podílely. Proto je dobře, že před týdnem vešlo definitivně v účinnost nařízení o digitálních službách (Digital Services Act), které upravuje celý sektor digitálních služeb ve všech zemích EU.

O co jde? Stručně řečeno, jde o ochranu práv uživatelů a nastavení pravidel pro provozovatele platforem. Nařízení mimo jiné upravuje způsob, jakým je možné nahlašovat nelegální nebo škodlivý obsah na sítích i jakým způsobem se bránit, pokud bude někomu odstraněn jeho obsah neoprávněně.

Nařízení stanovuje roli národního koordinátora, který bude mít na starosti dohled i vymáhání dodržování nových evropských pravidel.

V našem případě jím bude Český telekomunikační úřad. Připravil jsem proto na příští týden spolu s Martinem Luhanem v Senátu kulatý stůl, který se bude tomuto tématu věnovat. A pozvali jsme na něj zástupce všech zúčastněných stran. Budeme chtít vědět, jak je národní koordinátor na svou úlohu připraven a kde jemu i celé věci můžeme v případě potřeby případně ještě pomoci.

Náš informační prostor nemůže dál fungovat bez pravidel!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama