Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.07.2021 11:17:00

Na důchodech opravdu šetřit nemůžeme

Na důchodech opravdu šetřit nemůžeme

Projev na 115. schůzi Poslanecké sněmovny 30. července k návrhu na změnu zákona o důchodovém pojištění.

Děkuji, pane předsedo. Dobré ráno, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Jsem velmi ráda, že jsme se dnes sešli tady na mimořádné schůzi k důchodům, kterou jsme iniciovali. Skoro půl roku ze všech stran poslouchám, že důchodová reforma se nestihne. Nicméně kromě toho, že dnes budeme hlasovat o navýšení důchodů nad zákonnou valorizaci, buď o 300, nebo o 500 korun, tak máme možnost dnes také pomoci ženám, které vychovávaly děti, nebo také náročným profesím. A já si myslím, že všichni bychom měli dát dnes najevo hlasováním, zda to myslíme s lidmi, kteří velmi těžce pracují vážně, a zda jim chceme pomoci odejít dříve do důchodu, když mají zničené zdraví, bez zkrácení penze.

Jenom abych připomněla. Téměř 90 tisíc lidí v České republice nedosáhne na důchod 10 tisíc korun. 672 tisíc důchodců má důchod nižší, než 14 tisíc korun. A jsou to zejména ženy. Proto je důležité podpořit dnes ten pozměňovací návrh, aby ti, kdo se soustředili na výchovu dětí a mají kvůli tomu nižší mzdy a pak nižší důchody, tak aby dostali od roku 2023 alespoň 500 korun za každé vychované dítě. Je mi jasné, že mnoho z vás tato čísla vnímá jenom optiky matematiky, ale skutečně představte si, že někdo celý život pracoval, odváděl do systému, a pak musí vyžít s důchodem nižším, než 14 tisíc korun.

Tito lidé nemají peníze na nájem, na léky, nebo na jídlo. A proto je potřeba dnes schválit pozměňovací návrhy, které sociální demokracie předložila.

Na důchodech opravdu šetřit nemůžeme, protože to je jasný signál o tom, zda lidé, kteří skutečně dělají všechno správně, zda si podporu státu zaslouží.

Často slýchávám, že naše vláda se soustředí jenom na důchodce. Není to pravda. Tento týden nebo minulý týden vyšla ve Sbírce zákonů rekordní bezprecedentní podpora rodin s dětmi. Navýšili jsme přídavky na dítě 500 tisícům dětí. Navýšili jsme slevu na dani. Schválili jsme společnými silami to, že rodiny, které mají rychle druhé dítě nebo třetí dítě, tak si mohou dočerpat rodičovský příspěvek. Od 1. července je účinné tzv. náhradní výživné, které pomáhá samoživitelkám v nouzi, pokud jejich bývalý partner neplatí výživné. Co se týká zaměstnanců, program antivirus, nejúspěšnější vládní protikrizový program podpořil a zachránil více než 1 milion pracovních míst. Sociálním demokratům, nám sociálním demokratům se podařilo zrušit karenční dobu, a díky tomu jsme pandemii zvládli lépe, než by se dalo bez prvních tří dnů nemocenské zvládnout. Třikrát jsme také navýšili minimální mzdu. Za našich vlád se minimální mzda zdvojnásobila, takže pomáháme důchodcům, pomáháme zaměstnancům, pomáháme rodinám s dětmi.

Nechci mluvit dnes dlouho, tak abychom tuto novelu stihli rychle schválit, a proto vás žádám, abyste akceptovali věcnou hlasovací proceduru, kterou navrhne pan poslanec Sklenák, protože pokud bude schválena hlasovací procedura navržená sociálním výborem, tak se budou všechny předložené pozměňovací návrhy vylučovat a jeden schválený pak vyloučí všechny ostatní. Žádám vás také, abyste podpořili pozměňovací návrh pana poslance Romana Sklenáka, který navrhuje od roku 2023 všem těm, kteří převážně pečovali, pětistovku za každé vychované dítě. A žádám vás také ještě jednou, abyste podpořili pozměňovací návrh pana poslance Onderky, který navrhuje, aby náročné profese mohly odejít dříve do důchodu, a to podle principu za každých deset odpracovaných let o jeden rok dříve.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, žádám vás o podporu této novely zákona. Žádám vás o to, abyste pomohli seniorům a seniorkám, a žádám vás o to, abyste pomohli lidem, kteří velmi těžce pracují, kteří vychovávají děti a snaží se vést správný a řádný život. Velmi děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama