Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.08.2021 8:39:00

Nově postavené byty slouží hlavně spekulantům

Nově postavené byty slouží hlavně spekulantům

Komentář na facebookovém profilu k událostem uplynulého týdne.

Uplynulý týden byl méně nablýskaný. Lodičky jsem vyměnila za tenisky a na stanicích pražského metra nebo před obchody jsem si s vámi povídala o tom, co vás pálí. Asi vás to nepřekvapí - nejvíc si stěžujete na předražené bydlení.

Bydlení má být životní jistota! Víte, proč se narodilo tolik Husákových dětí? Protože v té době mladí nemuseli kvůli bydlení odkládat založení rodiny. Ročně se stavělo 70 tisíc bytů! Jak je možné, že to nezvládneme o 50 let později, když nám na každém rohu kdekdo tvrdí, že současný režim je o tolik lepší? Tohle je prostě ostuda. A také mě mrzí, že hnutí ANO, které má osm let Ministerstvo pro místní rozvoj, s bydlením nic neudělalo.

V bytech se má bydlet. V tuto chvíli ale nově postavené byty slouží hlavně spekulantům. Jen v Praze je na 70 tisíc prázdných bytů A kde mají bydlet Češi? Jedna paní mi v pátek říkala, že u nich v domě jsou z deseti bytů obsazené jen tři, ostatní jsou na investice. Takhle to dál nejde, něco se musí stát. Stát musí vstoupit na trh s bydlením. Musí byty nakupovat i stavět. S ČSSD máme v plánu zřídit Státní fond dostupného bydlení, díky kterému by senioři, rodiny s dětmi nebo třeba lidé se zdravotním postižením platili normální únosné nájmy. A zdaníme dlouhodobě prázdné byty i AirBnB, centrum musí patřit místním. Cizinci, co sem přijeli na luxusní pivo za pár kaček a pak dělají po nocích v ulicích bordel, sousedské vztahy neutuží!

A hodně se mě také ptáte na sociální služby. Mohu Vám slíbit, že podpořím jen takový rozpočet státu, který zvýší platy či mzdy VŠECH zaměstnanců v sociálních službách. Chtěla bych, aby od ledna dostali všichni 3 tisíce navíc ??. Během pandemie si zejména zdravotníci a sociální služby sáhly na dno. Navíc naše společnost stárne a rok od roku budeme péči potřebovat urgentněji. Proto si nedokážu představit, že ušetříme právě na sociálních službách. ODS i Hnutí ANO snížili daně z příjmu i lidem, kteří vydělávají sto tisíc a více. A já nechápu, proč by na tuhle nespravedlnost měli doplatit pečovatelky, sociální pracovníci nebo třeba uklízečky.

Chcete mi také něco povědět? Na metru budu i v příštích týdnech! 


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama