Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.07.2021 5:34:00

Praxe ukázala, že jsou třeba změny v nemocenských dávkách

Praxe ukázala, že jsou třeba změny v nemocenských dávkách

Ti, co pečují o své blízké dlouhodobě nemocné, budou nyní mít snazší cestu k dlouhodobému ošetřovnému a ošetřovnému.

 Poslanecká sněmovna totiž schválila novelu zákona o nemocenském pojištění, která rozšiřuje možnosti získání obou dávek tak, aby lépe umožňovaly péče o blízké.

Změny se týkají také otcovské, která byla prodloužena na dva týdny. Pokud změny schválí Senát a podepíše prezident, vejdou v účinnost od 1. 1. 2022.

„Praxe ukázala, že jsou třeba změny v nemocenských dávkách, aby doopravdy pomáhaly ve všech situacích, když potřebujeme pečovat o někoho ze svého nejbližšího okolí. Týká se především lidí, kteří jsou v závěrečné fázi svého života a je v zájmu nás všech, aby tito lidé mohli být, pokud možno, v domácím prostředí a v kruhu své rodiny,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

O dlouhodobé ošetřovné bude možné požádat už za předpokladu, kdy nemocný pobýval v zařízení lůžkové péče alespoň čtyři kalendářní dny (nyní je podmínka 7 kalendářních dnů). Navíc, požádat o vydání rozhodnutí o vzniku potřeby dlouhodobé péče, bude možné až do 8 dnů po skončení hospitalizace. „Nebude nutné žádat už v den, kdy byla hospitalizace ukončena, jako tomu je nyní,“ poukazuje Jana Maláčová na tvrdost současného zákona. Pokud jde o péči o osoby v takzvaném inkurabilním stavu (pacient vyžaduje paliativní péči a je možné o něj pečovat v domácím prostředí), pak podmínka hospitalizace pro poskytnutí dlouhodobého ošetřovného odpadá úplně.

Spolu s touto úpravou se rozšiřuje i okruh lidí, kteří mohou čerpat ošetřovné. „Nebude se vztahovat už jen na ty, co žijí ve společné domácnosti, ale ošetřovné budou moci čerpat i blízcí příbuzní, kteří se budou o nemocného starat,“ vyzdvihuje ministryně. „U dítěte to může být například babička nebo dědeček, přestože s rodinou jinak nebydlí,“ dodává Jana Maláčová.

Další změna se týká dávky otcovské poporodní péče, zjednodušeně otcovské. Poslanecká sněmovna schválila prodloužení otcovské ze současného jednoho týdne na týdny dva. Dojde také k prodloužení období, v němž může být dávka poskytována, v případě, kdy bylo dítě hospitalizováno v období prvých 6 týdnů života o dobu hospitalizace. „Tatínek bude mít možnost si vybrat, jestli ji bude čerpat v prvních šesti týdnech po narození dítěte nebo až v šesti týdnech poté, co jeho potomek bude propuštěný z nemocnice,“ vysvětluje Jana Maláčová. Podle ní tak novela myslí i na případy, kdy je dítě například v inkubátoru a otec se s ním prakticky neodstane do styku, aby dovolenou čerpal až bude maminka s dítětem z nemocnice doma.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama