Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.10.2021 19:21:00

Sociální služby mají být veřejnou službou

Sociální služby mají být veřejnou službou

Komentář na facebookovém profilu k nutnosti investic do sociálních služeb

 Příjemně třaskavý. Takový byl vstupní panel na dnešním prvním ročníku Fóra sociálních služeb. Na otázku „Jak by měly vypadat sociální služby v 21. století“, se sešlo více pohledů. Jaký je ten můj?

Covid nám všem ukázal, jak důležitá je péče, jak je pořád nedoceněná a jak moc ji budeme do budoucna potřebovat. Je třeba změnit systém financování, aby se na něm podílel jak stát, tak samosprávy. Kvalita sociálních služeb se nesmí odvíjet od toho, jaký má který politik vztah k tomuto oboru.

Za třicet let bude u nás žít na tři milióny seniorů a seniorek! Většina lidí si přeje zestárnout doma a pokud to nejde, tak v zařízeních komunitního typu. Bez rozšiřování terénních, ambulantních a pobytových služeb, ale také bez investic do lidí nedopadneme dobře.

Sociální služby mají být veřejnou službou, tak aby stáří bylo důstojné pro všechny lidi. Privatizací služeb s argumentem, že někdo si nechce kupovat Škodovku, ale může si dovolit přímo Mercedes, se kterým jsem se dnes na debatě setkala, docílíme akorát toho, že se nám služby „optimalizují“ na úroveň Trabanta a my budeme ještě na stará kolena nedůstojně prstíčkem škemrat o tu ojetou Škodovku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama