Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.09.2021 19:21:00

Stárnutí je příležitost, jak měnit zaběhlé pořádky

Stárnutí je příležitost, jak měnit zaběhlé pořádky

Komentář na facebookovém profilu k stárnutí populace

 Jakmile se někde zmíním o stárnutí a seniorech, okamžitě na mě vyskočí otázka na důchody. Jistě, i pro sociální demokracii jsou důchody velmi důležité, ale se stárnutím je spojena i řada jiných otázek.

Strašně mě štve, že stárnutí populace je vnímáno jako hrozba pro naši společnost. A ještě víc mě zlobí, že seniorům je podsouváno, že „dědeček a babička ujídají chlebíčka“. Řada lidí ve starším věku může ještě pracovat, pokud má vhodnou příležitost, senioři se sdružují do různých zájmových skupin, dobrovolničí, a také se podílejí na tom, aby se kola ekonomiky točila. A když jim pomůžeme, budeme z toho mít prospěch všichni.

Takže ne, stárnutí není hrozba. Je to příležitost, jak měnit zaběhlé pořádky. Hlavně pandemie nám ukázala, že společně jsme silnější a že nejdůležitější je solidarita a lidskost. Bez toho stárnutí nezvládneme.

Těmito slovy jsem zahájila tradiční konferenci Stáří spojuje. Děkuji Gerontologickému institutu za pozvání.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama