Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.05.2021 19:21:32

Ministerstvo zdravotnictví nemůže podat ústavní stížnost

Ministerstvo zdravotnictví nemůže podat ústavní stížnost

V médiích se objevila zmínka, že Ministerstvo zdravotnictví bude respektovat rozsudky Nejvyššího správního soudu, jež zrušily jeho nezákonná mimořádná opatření, do doby rozhodnutí Ústavního soudu.

Ovšem Ministerstvo zdravotnictví jako státní orgán nemůže podat ústavní stížnost Ústavnímu soudu proti rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Ústavní stížnost je nástrojem ochrany osob proti porušení základních lidských práv. Není to nástroj pro zneužívání moci státními orgány. Státní orgány ve věcech jejich mocenských vrchnostenských rozhodnutí nemají právo ústavní stížnosti. To má stát jen v případě majetkových a jiných soukromých práv.

Skutečnost, že Ministerstvo zdravotnictví o této možnosti uvažuje, je dokladem jeho právní neschopnosti. Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu rušící zákazy obchodu a služeb je konečné. Nyní Ministerstvo zdravotnictví může jen vyřizovat požadavky na náhradu škody způsobenou jeho nezákonnými mimořádnými opatřeními.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama