Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.04.2021 17:48:56 - Gant

Pandemický zákon

Dobrý den,
pročítám si zákon č. 94/2021 Sb. a nestačím žasnout.
Byť zákon č. 258 /2000 sb. již obsahuje postup pro infekční onemocnění a epidemiologický stav, oproti němu je zde navíc výrazně posílen rozsah opatření a podmínky(resp. jejich absence) pro jejich vyhlášení či následné vymáhání.
Máme tu tedy zákon, který výrazně omezuje občanská práva a svobody a zároveň přesouvá tuto moc do rukou vlády.
Jak je něco takového možné? Kam se poděly naše občanská práva? Copak již nemůžeme o svém zdraví rozhodovat sami a toto právo nyní přísluší vládě?
Vždyť průměrný věk zemřelého s COVID-19 je 79 let a jde téměř výhradně o polymorbidní pacienty, pacienty s narušenou imunitou.
Jak takové onemocnění může být považováno za epidemii a obecné ohrožení, když je postižena jen specifická část populace?
Jakým způsobem je omluvitelné omezení práv naprosto převažující většiny občanů, kterým žádné nebezpečí nehrozí?
Kde je definice pandemie a za jakých kritérií je možné vyhlásit pandemický stav?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.04.2021 21:57:05 - Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.
Dobrý den. Pandemický zákona považuji za špatný zákona, především absencí možnosti Poslanecké sněmovny zrušit jednotlivé nesprávné opatření Ministerstva zdravotnictví i bez zrušení stavu pandemické pohotovosti. Pro tento špatný zákon kromě vládních stran hlasovali piráti, lidovci, ODS, STAN a TOP. Proti byla Trikolóra, SPD a KSČM. Je na občanech, jakým stranám dají hlas v říjnových volbách. S pozdravem Zdeněk Koudelka