Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.

  • Plzeňský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.01.2014 14:35:42

Lázeňství - návštěva v Janských Lázních

Lázeňství - návštěva v Janských Lázních

Návštěva Janských Lázní Výborem pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu PČR

V současné době se mnoho českých léčebných lázní zmítá v existenčních problémech. Paní senátorka doc. Milada Emmerová řeší problémy lázeňství už více než rok a byla také u toho, když Sdružení lázeňských míst předalo senátu petici pro zachování českého lázeňství.

Dne 16.ledna 2014 pořádal Výbor pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu PČR výjezdní zasedání do léčebny Vesna v Janských Lázních. Paní senátorka Emmerová tvrdí, že je potřeba tyto lázně zachovat i  vzhledem k zaměstnanosti v regionu.

„Vesna je unikátní zařízení evropského významu“, říká lékařka s letitými zkušenostmi Milada Emmerová.

Jak vnímáte současné problémy českých lázní? Krizovou situaci neřeší jen Janské Lázně, ale jen v kraji také třeba Velichovky, které jsou už od léta zavřené a čekají na nového majitele.

Lázeňství je důležitý segment zdravotní péče, jehož efekty jsou v mnoha případech nezpochybnitelné. Musíme na to pohlížet nejen jako na problémy lázeňství, ale také jako na problémy obce a celého regionu, kde se vyskytují. Shodli jsme se na tom už na semináři v sídle Senátu, kterého se zúčastnila řada lidí, kteří mají s lázněmi něco společného. Byl tam i současný ředitel Janských Lázní, předseda Sdružení lázeňských míst a další.

V čem je podle vás ta vazba mezi léčebnami a městem?

Na existenci lázní v daném regionu závisí přímo i nepřímo řada jiných zaměstnání a služeb a v podstatě i kvalita života všech zde žijících lidí. To se týká i Janských Lázní.

Hodně se také mluví o tom, že lázně stále jsou součástí privatizačního projektu, což způsobuje řadu problémů. Jeden za všechny: město nemůže opravit podzemní parovod, který leží přímo pod státním podnikem. Co si o případné privatizaci myslíte?
Nejsem jejím velkým příznivcem. Na druhou stranu, ani na nového majitele, který by byl navázaný na zdravotní pojišťovnu náležitou smlouvou, by se nepohlíželo jako na soukromníka.Takový provozovatel by měl plnit určitá zadání, neboť čerpá z veřejných finančních prostředků, ze zdravotního pojištění.

Ponese si vlastně jakési věcné břemeno, například že bude muset v Janských Lázních provozovat určitý typ péče, který by vycházel z rozšířeného indikačního seznamu. Ten se, doufám, podaří nakonec prosadit. A jelikož tu není vidina toho, že by se kapacita lázní rozšířila, zbylé budovy by se měly prodat k jiným účelům.

Dnes jste si lázně důkladně prošla. Jak na vás působí?


Shodou okolností jsem právě v Janských Lázních byla před dvaatřiceti lety jako pacient. Tentokrát jsem však  byla poprvé v dětské léčebně Vesna, kterou považuji za unikátní zařízení, kde je komplexní péče i možnost plnění školní docházky, což je také výjimečná věc celorepublikového a možná i evropského významu. I proto je pro zlepšení situace potřeba navázat spolupráci s nemocnicemi, které by měly tento typ léčby využít podle zásad koordinované rehabilitace u indikovaných stavů.

 A to není problém jen lázeňství, ale také třeba zubní péče. V blízké budoucnosti je potřeba zveřejňovat smlouvy zdravotních pojišťoven se zdravotnickými zařízeními, nějaké obchodní tajemství mě nezajímá. Jde mi o to, aby všechny nemocnice stejné kategorie měly v proplácení zdravotní péče stejné podmínky. Takřka určujícím momentem pro úroveň jakékoliv zdravotní péče je hospodaření zdravotních pojišťoven. Prvotním by však mělo být zadání kvality a rozsahu zdravotní péče. Suma peněz ve zdravotním pojištění přece nemůže být hlavním vodítkem pro komplexní zdravotní péči.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama