Dr. Ing. Jaromír Drábek

Stav legislativní nouze byl na místě
  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.01.2012 17:52:00

Žádný registr dětí neplánujeme

Žádný registr dětí neplánujeme

MPSV nehodlá zajišťovat či podporovat vznik jakýchkoli registrů, které by plošně shromažďovaly další informace o dětech například z rozvedených rodin, se zdravotním postižením, z etnických menšin apod.

Jedná se o nepochopení záměru MPSV, který byl prezentován v Národní strategii ochrany práv dětí. Záměrem MPSV je vytvořit takové informační prostředí, které urychlí přenos informací o dětech vyžadujících ochranu – například dětech týraných, zanedbávaných či zneužívaných.

 V současné době je celá tato agenda vedena v podobě klasických „papírových“ spisů, při předávání informací často dochází ke zbytečnému prodlení, což se projevuje v pozdním řešení problémů v rodině a nedostatečné ochraně dětí. MPSV v žádném případě neuvažuje o shromažďování dat na etnickém základě – Strategie pouze cituje doporučení Výboru OSN pro práva dítěte.

 Informační systém ochrany práv dětí bude vytvářen ve velmi úzké součinnosti s Úřadem pro ochranu osobních údajů. Nepůjde tedy o celorepublikovou databázi všech dětí do 18 let (to zajišťují registry vedené Ministerstvem vnitra), informace se budou vztahovat vždy ke konkrétní kauze. Pokud dojde k jejich shromažďování, tak pouze pro účely statistik a výkazů, tedy přísně anonymně.

 Viktorie Plívová
 tisková mluvčí MPSV
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama